Освен 1 милиард и 200 милиона лева при добри финансови обстоятелства се очаква да има излишък и от още 350 млн. лв. Те ще бъдат похарчени за социални дейности и за инфраструктура. 90 млн. лв. са за преизчислението на пенсиите, 337 млн. за коледната добавка на пенсионерите, 29 млн. за енергийни помощи, 100 млн. за медицински дейности. 90 млн. лв. ще компенсират спрените пари от еврофондовете за магистрала "Тракия". Още 90 млн. ще отидат за ремонт на пътища, а 30 млн. за железопътни съоръжения.

Дебатите в НС бяха не толкова за какво да се харчат милиард и половина лева, а по-скоро нужен ли е на България толкова голям бюджетен излишък, дали да се харчи и дали той е буферът, който ще пази страната ни от кризата

"Трябва да има, не трябва да има излишък. Трябва да има, но не трябва да се харчи. Не трябва да се харчи, но приходите - нещо да става с тях - тази бъркотия в мненията издава повече политическо, отколкото техническо изказване", заяви Пламен Орешарски.

Опозицията настоя всички пари да се внесат в Сребърния фонд и обяви, че харченето на излишъка не е съобразено с днешната обстановка и рисковете от рецесия.

"Стратегията на правителството е да изхарчи парите и да избяга. Не можете да избягате от отговорност по този начин. Ще понесете в крайна сметка отговорност. Не може да изхарчите парите и да си тръгнете, както сте планирали...", заяви от парламентарната трибуна Мартин Димитров, депутат от ОДС.

"Банковата ни система е здрава в смисъл, в който е здрав един човек. Няма никаква гаранция, че човекът няма да се разболее утре от вирус, дошъл отвън", коментира Иван Костов.

"Благодарение на разумната финансова политика имаме безпрецедентен фискален резерв от 11 млрд. лв. и много голям резерв на българската държава, който гарантира и стабилността на валутния борд и стабилността на българската банкова система", увери премиерът Станишев.

 

 http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2042.jpg

 

 http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_2041.jpg

 

 Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето