Съвета към столичния кмет отправи министър-председателят Сергей Станишев. Според премиера кметът нещо не бил разбрал, защото дебатът на който го кани, няма да е за многото нерешени проблеми на София, а за бъдещето на страната. "Трябва да се направи дискусия по икономическите, външнополитическите виждания и програмите на партиите, тъй като ГЕРБ има претенции да е водещата опозиционна сила", каза още Станишев. Той изяви готовност и сам да определи датата на диспута. Поканата в никакъв случай не била сигнал за предсрочни избори. "Сега" представя и реакцията на Бойко Борисов: "Премиерът дезертира от идеята за дебат". Според столичния градоначалник за изминалите три и половина години, откакто Станишев е на власт, е трябвало да има резултати от управлението както за София, така и за всички останали градове.

***
"Агресията срещу ДАНС травмирала спецслужбите", отбелязва "Труд". Обезпокоен съм от системната агресия и спекулации срещу ДАНС, които травмират специалните служби, заяви вчера в Плевен бившият вътрешен министър Румен Петков. Според него в ДАНС се създават изкуствени проблеми, "т.е. използват се определени ситуации, за да се нагнетява излишно напрежение и в агенцията, и около нея". Петков уточни, че той самият нямал впечатлението да са били подслушвани народни представители и това било част от спекулацията.

***
"Депутатите ще решат дали разпечатките да станат СРС", отбелязва в интервю за "Класа" Бойко Рашков, заместник-министър на правосъдието. Той посочва, че по нашия закон няма категорична норма, която да казва, че вземането на разпечатки на телефонните разговори на едно лице представлява оперативен способ, тоест, че е елемент на специалното разузнавателно средство. Тук не става дума за подслушване, следователно няма нарушение на конституционната забрана за тайната на кореспонденцията. Би могло обаче да се мисли дали ползването на подобни разпечатки не трябва да се включи като съдържание на някои от оперативните способи. От гледна точка на нормативната уредба получаването на разпечатки от органите на МВР, ДАНС и на съдебната власт е позволено, категоричен е Рашков.

***
"Парламентът ще проверява премиера за конфликт на интереси", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Олимпи Кътев, депутат от НДСВ. Той коментира създаването на комисия в парламента, която ще проверява висшите чиновници за конфликт на интереси така: "Създаването на отделен орган е свързано с нова бюрокрация, заплати и излишни разходи. В дискусия с представители на съда и неправителствени организации се прецени, че само парламентарна комисия ще може безпрепятствено да върши тази дейност. Освен това Народното събрание избира правителството и е редно да упражнява контрол върху него и за конфликт на интереси."

***
"Най-после общественият интерес ще победи търговската тайна", коментира "Сега". Припомня се, че само преди дни на първо четене в парламента минаха два проекта за промени в Закона за достъп до обществената информация. И двата предвиждат при наличието на надделяващ обществен интерес да се преодолява забраната за разкриване на обществена информация, която представлява търговска тайна. Т.е. да не е необходимо вече изрично писмено съгласие на засегнатото физическо или юридическо лице. Авторът предлага в проекта за промени да се запише, че надделяващ обществен интерес има винаги когато става дума за изразходване на държавни средства или има разпореждане с държавна собственост.

***
"Погват Юруков за пране на пари", пише "Стандарт". Примката около лидера на СДС Пламен Юруков започна да се стяга, след като ДАНС изпрати преди седмица доклад до парламентарната комисия по корупция. Той е бил представен на депутатите от комисията на заседание миналия четвъртък. Основните констатации на разработката били, че Юруков е подал непълна декларация пред Сметната палата. Споменавал се и фактът, че липсвали документи за произхода на финансите му. Още във втория работен ден след заседанието на парламентарната комисия Националната агенция за приходите реши да започне пълна ревизия на имотите, фирмите и доходите на Пламен Юруков.

"Атаките само ме амбицират", казва в интервю за "Труд" Пламен Юруков. Поводът е появилата се в медиите информация за ревизия на фирмите и имотите на Юруков. По думите му целта на неговите политически противници е да навредят на СДС. "Атаките само ме амбицират с още по-голяма страст да защитавам идеите за ново управление, заложени в новата политическа платформа на СДС, продължава той. - В България трябва коренна промяна, за да могат тези методи от времето на Държавна сигурност за саморазправа с политически противници да престанат."

***
"С нас ли е още старата десница?", търси отговор в рубриката "Наблюдател" "Сега". Посочва се, че СДС и ДСБ са на път да станат единствените партии от настоящия парламент, които няма да влязат в следващия. Какво ще стане, или става в момента, с избирателя, който досега гласуваше за двете партии? Най-добрият вариант за СДС и ДСБ е все някак да влязат в парламента, без да се обвързват с ГЕРБ предизборно или следизборно. Коалиция с Борисов ще спаси партийния апарат, но ще откаже и последните им  привърженици. Ако пък изпаднат от парламента, апаратът ще се разбяга. Колкото и лош да е, последният вариант ще даде надежди за ново начало, смята авторът.

***
"Кризата удари имотите, повлича и икономиката", отбелязва "Стандарт". Финансовата криза вече се усеща и в България. Тя първо удари имотите по морето, но ще забави и икономическия ръст, заяви заместник финансовия министър Любомир Дацов. Намаляват и инвестициите в строителството, сочат неофициални данни на банките у нас. Като най-добрия механизъм за справяне с кризата анализаторите препоръчват увеличаване на публичните инвестиции. Затова страната ни ще увеличи парите, които дава за развитие на общините. Ефектът от подобни вложения е най-голям за икономиката, подчерта Дацов.

"Държим в банка средно 4000 лв.", съобщава "24 часа". Средният размер на влоговете у нас е 3500-4000 лв. Над 90% от парите в банка са в този диапазон, сочат данните на Фонда за гарантиране на влоговете. Това е и причината да не се налага увеличение на гарантираната сума при фалит на банка, обясни шефът на фонда Бисер Манолов. В момента влоговете в България са защитени до 40 хил. лв.

"София си прибира парното", е водещо заглавие в "Монитор". Столичната община ще вземе "Топлофикация-София" и ще поеме отговорността при решаването на кризите с парното. Кметството ще увеличи капитала на топлинното дружество с максимум 50 млн. лв. и така ще погаси задълженията му към "Булгаргаз", които са в размер на 58 млн. лв. Общината ще купи нови акции от фирмата и ще стане собственик на 66,24% от нея. Очаква се това да бъде гласувано на извънредно заседание на съветниците утре.

***
"Изоставаме с европари за пътища и риба", информира "24 часа". Има забавяне във фондовете за рибарството и пътищата, обяви вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя изискала двете програми да минат на ежеседмичен мониторинг. Като цяло за 4 месеца обаче вицепремиерът отчете тласък по оперативните програми. Сключени били 1479 договора за 1,208 млрд. лв.

"Строим магистрали с евросредства догодина", съобщава "Труд". Строителството на магистрала "Марица" ще може да започне в началото на следващата година със средства от оперативна програма "Транспорт". По нея имаме право да усвоим над 2 млрд. евро от ЕС до 2013 г. Това каза транспортният министър Петър Мутафчиев в Деня на отворените врати във ведомството му.

"ЕС иска от България сигурен контрол на еврофондовете", лаконична е Маруся Любчева, евродепутат, член на Комисията по бюджетен контрол в ЕП. В интервю за "Монитор" тя посочва, че правителството трябва да направи свой собствен анализ и да има своя система за вътрешен контрол за усвояването на средствата от еврофондовете. И този контрол да бъде в сътрудничество с органите на Европейския парламент, с ОЛАФ и с Европейската комисия. Всички трябва да намерят най-добрите механизми, които да не позволяват корупционни схеми и кражби на европари. Ако това все пак се случва, да има наказателни процедури и виновните да понесат съответните отговорности.

***
"30 000 наши работят в Кипър", отбелязва "Стандарт". Над 30 000 българи живеят и работят в Кипър. 1000 млади хора от острова пък учат в университетите ни. Това заяви вчера президентът Георги Първанов на среща с кипърския си колега Димитрис Христофияс. България и Кипър подписаха споразумение за засилено сътрудничество в областта на икономиката и интеграцията. Двамата президенти заявиха, че страните заедно ще търсят алтернативи на енергийните източници, като ще се насочат към слънчевата енергия. Според Първанов дебатът за енергийната сигурност в ЕС върви с "неудовлетворителна" скорост и показва не какво трябва да се прави, а какво не бива да се прави.