За първи път на българска сцена гостува "фламенко принцесата на 21 век " Естрея Моренте. Тя е позната на българската публика най-вече с брилянтното си изпълнение във филма "Волвер" на Педро Алмодовар.

Името й означава звезда. Откакто е навършила 4 години, й е отредено да бъде на небосклона на най-обещаващите млади изпълнители, с таланта, артистичността си, гласа си и импровизациите.

Естрея е родена в Гренада, произхожда от стара фламенко династия. Дъщеря е на великия певец Енрике Моренте, наречен Пикасо във фламенкото. Майка й е танцьорката Аурора Карбонел. Зад нея стои век традиция в лицето на нейните предци.

"Много е важно да си искрен, така винаги стигаш до душата на хората. Ако това, което разказваш не е скрито зад маска, хората разбират посланието. Не е нужно да си специалист по фламенко, за да можеш да настръхнеш, когато слушаш тази музика", каза Моренте.

Покорила и вдъхновила света, днес заслужено я наричат "фламенко принцеста на 21 век" и "звездата от Гранада". Естрея не крие, че част от успеха и се дължи на подкрепата на баща й, но и на съпруга й- един от великите тореадори на Испания Хавиер Конде.

"Аз съм щастлива, защото до себе си имам един голям артист. Винаги възхищението е било в основата на връзката помежду ни. Когато го виждам да излиза на арената всеки следобед се влюбвам отново и отново в него и той в мен. Той е принцът, той е моят принц”, споделя певицата.

Не само мъжете са изиграли важна роля в живота на Естрея, но и жените. Последният й проект - "Мухерес" е посветен именно на тези забележителни жени.

"Албумът ми "Мухерес" е един жест на уважение към жената, която работи, която се бори. Тези жени са срутили бариерите, които не сме забелязвали преди, и са улеснили пътя за нас. Има толкова много жени, които са добри, имат чиста душа и са се борили за едно по-добро бъдеще. Сред тях има поетеси, актриси, политици, революционери, певици", каза певицата.

Естрея идва в България за първи път, но не за първи път е чувала и се е докосвала до страната ни. През 90-та година баща й включва в свой проект известния хор "Мистерията на българските гласове".

"В България има много красиви жени. Има много красота. Това е една земя, която аз чувствам близка, като Мароко, Андалусия", каза Моренте.

Например има една тема, която моят баща работи с българските гласове и ние никога няма да я забравим. Между впрочем той се влюби в една от изпълнителките от българските гласове и често си спомня за нея.

След като вдигна на крака зала едно на НДК, на принцесата на фламенкото и предстои да одухотвори и Карнеги хол през февруари.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето