Църквата категорично не е съгласна съвместното съжителство да има силата на брак. Това потвърдиха участниците в шестия църковен събор, който започна в Рилския манастир. На него присъстват 125 делегати, предвождани от Патриарх Максим.

Докато български и чужди туристи разглеждаха най-големия ни манастир, делегатите обсъждаха поредната точка в дневния ред, след като от техническия състав на събора бяха отстранени хора, за които имало данни, че изнасят информация.

Едно от важните решения е свързано с това редно ли е съвместното съжителство да има силата на брак.

"Няма да се примирим с някаква свободна форма на брак, на съжителство. Църквата го е заявила, това е едно от тайнствата и ние ще държим на това", заяви отец Ангел, говорител на Църковния събор.

Шестият църковно-народен събор на Българската православна църква продължава работата си с втора сесия от днес до 11 октомври в Рилския манастир, съобщи говорителят на събора протоиерей Ангел Ангелов, цитиран от БТА. Той припомни, че решението да се свика втора сесия на събора бе взето в края на първата, от 14 до 17 май също в Рилската Света обител. Тогава бяха обсъдени, гласувани и приети 33 члена от общо 242 на Устава на БПЦ в устройствената му част и времето се оказа недостатъчно, за да се разискват и приемат останалите.

Делегатите ще възобновят работата си по изменение и допълнение на Устава на БПЦ, каза отец Ангел Ангелов. Той уточни, че заседанието по предварителна програма ще започне в 10 часа след богослужение.

За участие във втората сесия на Шестия църковно-народен събор в Рилския манастир се очаква да пристигнат Негово светейшество Българският патриарх Максим и останалите архиереи на Българската православна църква.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето