1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Рязък спад на цената на петрола

БГ Бизнес
 

Дали това ще доведе до поевтиняване на горивата у нас?

Цената на петрола на международните пазари регистрира най-големия си седмичен спад от 2004 година насам. Според експертите това е тревожен сигнал за забавяне на икономическото развитие, което води до намаляване на потреблението на горива. Какви са прогнозите за цената на петрола и дали тя ще доведе до поевтиняване на горивата у нас?  

Рекордът в цената на петрола, регистриран на 11 юли беше 147,27 долара за барел. И беше последван от прогнози за достигане на 200 долара. В последните дни обаче цената му остава твърдо под 100 долара за барел.

"Две са причините за поевтиняването на петрола. Най-важната е дългосрочната икономическа ситуация - това, че имаме забавяне на икономиките в целия свят. И втората причина е планът за спасение на американската финансова система", обясни Цветослав Цачев, ръководител отдел "Прогнози".

Въпреки даденият шанс на плана за наливането на 700 млрд. долара във финансовата система на САЩ, анализаторите отчитат, че икономиката е в криза и петролът ще пада още. А спадът е тревожен знак.

"Най-важният индикатор е, че развитите страни и в развиващите се пазари търсенето намалява, т е американците имат по-малко пари, с които да купуват бензин, по-малко хора в Европа отиват на работа, по-малко индустрии работят", каза Цачев.

Спадът на цената на петрола на международните пазари поставя въпроса дали ще доведе до поевтиняване на горивата у нас и ще се отрази ли това на цената на транспорта и стоките.

"Ценообразуването зависи и от тежестта на акцизите. В Европа и България те са доста значим дял от крайната цена на горивата, при нас поевтиняването е по-малко от това, което се наблюдава при самата суровина. Но по отношение на останалите стоки ще трябва да мине по-дълго време докато усетим намаление на цените, ако въобще стигнем до такова", каза експертът.

По-вероятно е ниската цена на петрола да доведе не до поевтиняване на стоките у нас, а до смекчаване на ефекта от скока на водата, тока и природния газ, които също са с голяма тежест в цената на много производства.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии