Грузинското министерство на вътрешните работи отрече руските обвинения, че специалните служби са организирали вчерашния атентат в Цхинвали, при който загинаха седем руски войници.

"Как бихме могли да знаем, че осетинците ще се качат на този автомобил и ще отидат с него до щаба на руските миротворци в Цхинвали?", заяви пред Франс прес говорителят на вътрешното министерство Шота Утиашвили.

Според него това е тактика, за да се забави изтеглянето на руските сили, разположени в районите край Южна Осетия и Абхазия. Според споразуменията между Москва и Европейския съюз изтеглянето на тези части трябва да приключи до 10 октомври.

Междувременно стана ясно, че началникът на обединения щаб на руските миротворци в Южна Осетия полковник Иван Петрик е сред загиналите при експлозията. Според в. "Комерсант" взривилият се автомобил е конфискуван в съседната на Южна Осетия зона за сигурност, след което е докаран до щаба на руските миротворци в Цхинвали. Според министърът на вътрешните работи на Южна Осетия Михаил Миндзаев колата експлодирала точно под прозорците на кабинета на Петрик.

Руската прокуратура образува углавно дело за тероризъм срещу Грузия

Екипът от следователи, изпратен на място, има всички основания да мисли, че експлозията е организирана от грузинските специални служби с цел да дестабилизира обстановката в независимата република", заяви говорителят на СКП Владимир Маркин.

В края на август Русия призна независимостта на Южна Осетия след петдневния въоръжен конфликт с Грузия в проруската сепаратистка област.