Всеки четвърти пациент в кабинета на невролога се оплаква от главоболие. Има една категория главоболие, която лекарите определят като тензионно главоболие. То е в резултат от постоянен или прекомерен стрес.  

"Стресът води до пренапрежение на мускулите около гръбнака и на мускулите на шията. От това непрекъснато напрежение те са като в спазъм. И този непрекъснат спазъм на мускулите деформира гръбнака в една или друга посока. Това води в началото на този период до тензионно главоболие, т.е. пациентът го боли глава всеки ден, след работа най-често.

С времето тези болки започват да стават хронични. Т.е. пациентът става сутрин, горе-долу, добре. Към обед получава тензионно главоболие. В късния след обед се връща и с болки в гърба”, обяснява неврологът проф. д-р Иван Миланов.

"Главоболието ми се изразява тук в слепоочията и на моменти ме стяга цялата глава, като каска. В това се изразява болката. Когато се превъзбудя или нещо съм напрегнат, тогава се усилва. В работата имам притеснения. Може главоболието и от там да е тръгнало”, оплаква се Петромил Петров.

Освен стреса, проф. Миланов вижда причините за главоболието в млада възраст в обездвижването и неправилно седене пред компютъра.  

"Хората, докато са млади смятат, че винаги ще могат да издържат и ще бъдат, така, трудоспособни, както са на 20 години. Профилактиката на тези заболявания е профилактика на работното място. Човек трябва  бъде отпуснат, с удобна облегалка, стол, който му поддържа гръбнака в така необходимата работна поза, за да може докато работи, честичко да си почиват мускулите”, разяснява проф. Миланов.

За лечение на главоболието невролозите използват, освен медикаменти и различните методи на физиотерапията. Крайната цел на прилаганата терапия е една - да се намали спазъмът на мускулите, за да се премахне и така нежеланото и неприятно главоболие.