1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Европейските членове на Г-8 нищят финансовата криза

БГ Бизнес
 

Мини срещата на върха е по инициатива на френския президент Никола Саркози

В Париж държавните и правителствени ръководители на Германия, Великобритания, Италия и Франция търсят общо решение за ЕС в контекста на световната финансова криза. Заради различията между Берлин и Париж, идеята за спасителен план по американски модел беше отхвърлена.

Инициаторът на срещата - френският президент Никола Саркози, настоява още тази вечер да съобщи конкретните решения в отговор на финансовата криза. Сред предложенията му фигурират хармонизиране на контрола на европейските банки, повече гъвкавост в европейските правила за конкуренцията, ограничаване на огромните възнаграждения на ръководителите на големите компании.

Освен Ангела Меркел, Гордън Браун, Силвио Берлускони и Никола Саркози в кризисната европейска мини-среща на върха участват и председателите на ЕК и еврогрупата и президентът на Централноевропейската банка.

В името на постигането на общо решение, президентът Саркози трябваше да изостави идеята си за създаване на европейски спасителен фонд за банките, заплашени от фалит. Берлин и Лондон категорично се противопоставиха на френския проект с аргумента, че всяка страна трябва сама да взима решения, когато става въпрос за парите на собствените й данъкоплатци.

Британският премиер Гордън Браун обаче предлага създаването на макар и по-скромен фонд за подпомагане на малките европейските предприятия на стойност 15 милиарда евро.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии