В Париж държавните и правителствени ръководители на Германия, Великобритания, Италия и Франция търсят общо решение за ЕС в контекста на световната финансова криза. Заради различията между Берлин и Париж, идеята за спасителен план по американски модел беше отхвърлена.

Инициаторът на срещата - френският президент Никола Саркози, настоява още тази вечер да съобщи конкретните решения в отговор на финансовата криза. Сред предложенията му фигурират хармонизиране на контрола на европейските банки, повече гъвкавост в европейските правила за конкуренцията, ограничаване на огромните възнаграждения на ръководителите на големите компании.

Освен Ангела Меркел, Гордън Браун, Силвио Берлускони и Никола Саркози в кризисната европейска мини-среща на върха участват и председателите на ЕК и еврогрупата и президентът на Централноевропейската банка.

В името на постигането на общо решение, президентът Саркози трябваше да изостави идеята си за създаване на европейски спасителен фонд за банките, заплашени от фалит. Берлин и Лондон категорично се противопоставиха на френския проект с аргумента, че всяка страна трябва сама да взима решения, когато става въпрос за парите на собствените й данъкоплатци.

Британският премиер Гордън Браун обаче предлага създаването на макар и по-скромен фонд за подпомагане на малките европейските предприятия на стойност 15 милиарда евро.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето