Реални ли са заплати от по 10 000 лева месечно в лечебно заведение, натрупало 37 млн. лева дълг? Отговорът потърсиха кореспондентите ни от Пловдив.

Доктор Ганчо Тонев е старши ординатор в инвазивната кардиология в МБАЛ "Свети Георги". Ежедневно се бори за живота на по 20 пациенти. Месечно получава между 8 и 10 000 лева. Сумата се формира по строги правила

„Нашата заплата няма таван - тя е процент от заработката и тези проценти са от 22-23%, в зависимост от потока на болни, от извършените клинични пътеки”, обясни кардиологът д-р Ганчо Тонев.

Според новия директор на здравното заведение доц. Карен Джамбазов правилата за формиране на заплатите в една или друга клиника в болницата са едни и същи. Факт е обаче, че парите, които се получават в различните клиники са различни.  

„Това е логично, тъй като всяка клиника има допълнително възнаграждение, което се формира на база тяхната заработка. Една четвърт от прихода на цялата болница се заработва от тази клиника и е нормално там да получават по-високи заплати от тези, които нямат начин да формират приход”, смята доц. Карен Джамбазов.

Изнасянето на данните за заплатите на лекари от различни клиники в болницата вся напрежение в отделенията, където лекари, сестри и лаборанти се подписват на фишове с пъти по-ниски заплати.  
„Това го издейства още Божидар Финков - той издейства сърдечните хирурзи да взимат тези пътеки и ако има такива пари, те ги взимат легално, но ние не получаваме заплати от ноември. Ако смятате, че 150 лева през 15-20 дни е някакво възнаграждение...”, коментира рентгеновият лаборант Димитър Милинич.

И заради тези разлики в заплащането се оказва, че в рентгенологията на болница „Свети Георги" за двете свободни места за лекари кандидати няма, а в инвазивната кардиология за осем места се борят 35 човека.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!