Няма опасност от развитие на опасни бактерии, заради това, че "Топлофикация" подава вода с по-ниска температура. Това заявиха за bTV от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Досега основната драма с топлата вода бе цената и доставката й до жилището ни. Именно защото топлата вода на моменти е по-хладка, се появиха спекулации, че така ще възникне среда за развитие на бактерии. Тоест, топлата вода едва ли не ще се превърне в бактериологично оръжие.

"Хубавото е, че в последните години от мониторинга няма проби, които да са показали отклонение по микробиологични показатели", заяви д-р Михаил Попов.

Три пъти в седмицата от различни места в София се взима вода за изследване. Проверява се за три вида бактерии - колиформи, ешерихия коли, ентерококи. И трите вида предизвикват стомашни разстройства.

"Софиянци трябва да знаят за водата, че тя отговаря на изискванията на наредба № 9, че водата се контролира, така че питейната вода е гарантирана и с контрола, и с резултатите", информира още д-р Попов.

В София пием една от най-хубавата вода в Европа. Що се отнася до топлата вода, тя е същата тази хубава софийска вода, която, след нагряване в ТЕЦ-овете, стига до нас като топла и затова в нея няма как да има опасни бактерии. Такива се появяват само в сгради, в които водата не се ползва активно и престоява с месеци в тръбите.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето