Расте броят на децата, подложени на домашно насилие. Само във Варна случаите, констатирани от отделите за закрила на детето през тази година са 50. Едва при един от тях сигналът е получен от детето, станало жертва на насилие.

Най-много жертви на домашно насилие има в групата на децата между 8 и 14 години. Повечето отричат, че са подложени на тормоз и крият физическите белези на насилие.

"Децата наистина са малтретирани най-често от своите родители, много тежко домашно насилие психическо и физическо - камшици, юмруци. Белезите физическите минават, но психическият тормоз и травми остават, психическите травми си остават', каза Пламена Иванова, училищен психолог.

Психолозите обясняват, че децата крият насилието, защото обичат родителите си и приемат боя в къщи за нещо нормално.

Системното насилие обаче трудно остава скрито

"Такива деца или са много подтиснати и нямат приятели или са много агресивни и създават проблеми в училището", посочи психологът.

"Най-често сигнал за насилие над детето подава другият родител. Ако насилието е в семейство, съответно от родителя. И от служебни лица, учители, полицейски инспектори", каза Павлина Христова, главен експерт дирекция "Социално подпомагане" Варна.

Въпреки растящия брой на децата-жертви, в морската столица няма кризисен център, където те могат да потърсят помощ. Очаква се такъв да бъде разкрит догодина.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето