Утре в Боянската църква ще има церемония по случай официалното завършване на реставрацията на уникалните стенописи. Средновековният храм край София е първият обект, който бе избран за възстановяване от инициативата "Вечните сгради на България".

За две години професор Григори Григоров и Владимир Цветков довършиха реставрационните дейности по уникалните стенописи на Боянската църква, започнали преди около половин век. В процеса на работа те откриха и нови изображения, както и подписа на митичния и неизвестен до сега Боянски майстор.

"И естествено, когато се работи се правят и открития. Като най-голямото е, че открихме името на боянския майстор...Това е Зограф Василий. Той се е подписал тайно, тъй като тази стена е покрита с фина мазилка по-късно. В интерес на истината, той е бил пред очите ни. Тъй като е споменат в Боянския поменик.Но хубавото е, че открихме и името на неговия помощник - Димитър, който тайно го е изписал на един меч на Св. Димитър, без разбира се Свети. Това също е практика през Средновековието - да си пишеш името върху светец, който носи твоето име. Това е може би най-голямото откритие, боянският майстор не е анонимен", разказа проф. Божидар Димитров, сиректор на Националния исторически музей.

От 1979 година Боянската църква "Св. Никола и св. Панталеймон" е вписана под номер 42 в листата на ЮНЕСКО. Това е и единственият паметник с такова световно национални и световно културно значение, който обяви всеки понеделник от 15.00 до 17.30 часа безплатно посещение.