Допитване, направено в края на миналата година, показа, че близо половината руснаци нямат нищо против мумията на Ленин, изложена в мавзолея на Червения площад, да бъде погребана.

Монументалната гранитна сграда на Алексей Шчусев взаимства някои елементи на античните мавзолеи особено на гроба на Кир Велики. Тялото на Ленин пък е било балсамирано и поставено на Червения площад в подножието на Кремъл в далечната 1924 година.

От тогава всяка година то минава на профилактика и за да може да бъде поддържано в подходящо състояние са създадени шест подземни етажа на мавзолея с лаборатории и изследователски центрове.

Въпреки това обаче времето е безпощадно и мумията се руши. Част от руснаците са категорични, че това е зле и за душата на вожда, която не намира покой

И сега заради мавзолея и сигурността снимките на Червения площад са забранени. А руснаците създадоха специален сайт, в който тече допитване дали Ленин да бъде погребан. Близо 70% от тях подкрепят тази идея.

България навремето също имаше своя мавзолей - на Георги Димитров. Той е построен през 1949 година, където мумията на Георги Димитров е изложена на показ до 1990 година. След това тялото е погребано в Централните софийски гробища, а през 1999 година мавзолеят е разрушен.

В Москва обаче са далеч от тази идея. Те просто искат Червеният площад вече да не е гробище.

Още по темата утре вечер по bTV Action. Целият репортаж на Десислава Ризова точно в 20.00 часа в предаването „Хрътките”.