Повишаването на киселинността, причинено от увеличените емисии на въглероден диоксид, е сериозна заплаха за океаните в света, предупреждават учени, цитирани от "Сайънс дейли".

"Условията в океаните вече са по-екстремни от тези, в които са живели морските организми в продължение на милиони години. Това подчертава спешната необходимост от мерки за драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид", казва един от авторите на изследването, Ове Гулдберг от университета на Куинсланд, Австралия.

Подкисляването на океаните, наричано от учените "зъл близнак на глобалното затопляне", е резултат от разтварянето във водата на въглеродния диоксид, който се отделя в резултат на човешка дейност, най-вече от изгарянето на изкопаеми горива.

"Събраните през последните няколко години данни показват, че подкисляването на океаните е равносилна, ако не и по-голяма заплаха за морските екосистеми от глобалното затопляне", допълва Гулдберг.

Експертът напомня, че над 30 процента от въглеродния диоксид, който се отделя в резултат на човешка дейност - изгаряне на изкопаеми горива, производство на цимент, обезлесяване - попадат в океаните и повишава тяхната киселинност.

Повишената киселинност е заплаха за много морски форми на живот, най-вече за организми като коралите и ракообразните, чиито скелети и черупки са изградени от калциев карбонат. Застрашено е и възпроизводството на различните видове планктон, които са жизненоважна част от хранителната верига в океаните.

Учените вече разполагат с убедителни доказателства, че масовите изчезвания на видове като Голямото измиране преди 251 милиона години и подобно събитие преди 55 милиона години са били съпътствани от подкисляване на океаните.

"Тези събития от миналото трябва да ни послужат за урок какво можем да очакваме в бъдещето", казва ръководителят на изследването, д-р Карлес Пелехеро от Института за морски изследвания в Барселона, Испания.