С 20 на сто се очаква да се повишат продажбите на климатици през есенно-зимния сезон заради поскъпването на парното, прогнозира за БТА представител на фирма за продажба, монтаж и сервиз на климатични системи, която е на пазара от 1992 г. От компанията заявиха, че очакваният ръст на продажбите през зимния сезон е заради липсата на по-добра алтернатива при отоплението.

Месечната сметка за отопление на един стандартен хол с парно се очаква да бъде между 100 и 150 лева, докато с инверторен климатик цената е между 30 и 50 лева. Средно цената на такива климатици е около 1000 лева, а инвестицията според разчети на фирмата се изплаща от три до пет години.

По данни на компанията от 2008 г. насам се наблюдава постоянна тенденция за ръст от 15-20 на сто на продажбите на климатици през лятото. Повишение на продажбите на климатици през летния сезон отчетоха и от големите търговски вериги за бяла техника. Най-много са продажбите предимно в началото и в средата на лятото, а хората са най-склонни да купуват охладителните съоръжения в най-горещите дни. През горещините се търсят главно мобилни климатици, защото те не се нуждаят от монтаж. Половината от продажбите на климатици в търговските вериги са с кредити, а другата - с пари в брой.

Търговските вериги не са единодушни, че високите цени на парното ще стимулират покупката на климатици. Сред причините за това според тях е стагнацията на предлагането на стокови кредити и икономическата криза. В желанието да привлекат клиенти, някои от търговските вериги сега предлагат промоции като безплатно монтиране на климатици или отстъпки в цената на определени модели. Отстъпките се променят на всеки 21 дни.