Започва изготвянето на минимални прагове за качество на лютеницата и кетчупа на родния пазар. За качеството ще гарантира специално лого на продукта. Един от най-консумираните български продукти по стандарт ще се предлага от септември.
Всяко българско семейство има собствена рецепта за лютеница. Но дали съставките от бабините рецепти съответстват на тези в лютеницата от магазина?
Истинската се прави от капии и доматено пюре.
Затова и не може да струва 70 стотинки бурканчето.
В търговската мрежа има много продукти, които приличат на лютеница, но в действителност нямат нищо общо с нея, твърдят експертите. Затова от бранша очакват съпротива срещу въвеждането на стандарта. Последният е изготвен преди 40 години. Новият стандарт ще се базира на стария. Разликата е, че рецептата няма да е една, а производителите ще се съобразяват само с минимални изисквания за качество.
Лютениците според новите изисквания ще бъдат изцяло натурални,
без изкуствените оцветители и консерванти. И само от български домати.
Новият стандарт няма да е задължителен. Както при саламите и хляба, продуктите, изготвени по него, ще имат специално лого.
Точното количество на позволените съставки предстои да се уточнява.
Браншовите организации не очакват скок в цената на лютеницата с повече от 50 стотинки,
защото според тях и сега има производители които се придържат към изискванията.
В сряда се свиква работна група, която ще пише стандартите през лятото и се очаква през септември те да са готови. Критериите ще служат и като база за регистрация на лютеницата като традиционен български продукт в Европейския съюз, преди да са ни изпреварили другите балкански държави, както се изрази директорът на Агенцията по храните.