Производителите на слънчоглед обявиха, че не са съгласни, че причината за поскъпването на олиото да е по-високата цена на слънчогледа. На много места в страната цената мина три лева за литър. Само за двайсетина дни в Добрич различните марки са поскъпнали с 50 до 80 стотинки за бутилка.  

На много места в страната цената на олиото в магазините мина 3 лева за литър. Само за двайсетина дни в Добрич различните марки са поскъпнали с 50 до 80 стотинки за бутилка. Производителите на слънчоглед обаче не са съгласни, че причината за поскъпването е по-високата цена на суровината.

В Добричка област са ожънати по-малко от 10% от площите. Въпреки това обаче сделки вече има, най-вече за износ, на цени около 600 лева за тон. Толкова, колкото се е търгувал слънчогледът още от началото на годината.

„Миналата година след декември месец цената на слънчогледа вече е 600 лева и в момента е 600 лева. Аз не смятам, че има някакво основание за свръх покачване на слънчогледовото олио", коментира Веселин Бакърджиев, зърнопроизводител и търговец. Увеличението на олиото обаче е факт и това влияе най-вече на джоба на потребителите.

„До преди 20 дена беше обикновеното олио на 2,05, в момента е на 2,50. Възмущават се, изкарват си отгоре ми и купуват, просто нямат избор. Сега не може да наготвиш без олио", каза продавачката Цветана Вълчанова.

Докъде ще стигне цената на олиото и дали това ще е последното увеличение все още е рано да се прогнозира. Според зърнопроизводителите цените на слънчогледа у нас се определят от цените на международните борси.

„Покачването е не само в България, то е в целия ЕС. А ние сме държава с пазарна икономика, така че се влияем изключително силно от пазарите, които са в ЕС", заяви зърнопроизводителят Иван Гочев.

„Не смятам, че нито българският търговец, нито българският производител може да влияе с повече от 2-3-4% на формиране на цената на която и да е култура. Всъщност, международните пазари диктуват цените на културите", каза още Бакърджиев.

Добивите в Добруджа засега са по-ниски от миналогодишните и стопаните очакват да приберат около 200-250 килограма слънчоглед от декар.