В родното село на шефа на Митниците Ваньо Танов - Смоляновци, всички са убедени, че нападките срещу него са дело на недоброжелатели. Напук на скандалите със СРС-тата, хората там решиха да увековечат живота и делото на Танов в местния музей.

Родната къща на настоящия митнически шеф се е намирала в центъра на Смоляновци. На мястото й се издигат две недовършени сгради от времето на социализма. В съседство е местният музей, в който краеведът Петър Младенов възнамерява  да подреди кът за живота и делото на именития  си съселянин.

"Наред с професорите той ще намери място като единственият ни генерал, нашият генерал Ваньо, който го наблюдаваме във висините и се радваме на неговия полет”, признава Младенов.

Фамилия Танови е известна в селото. Доказателствата за това екипът ни открива редом с бюстовете на Ленин и Георги Димитров в една от залите на музея.

"Неговият дядо е основател на кооперацията 1929 година в Смоляновци. Бил е касиер на кооперацията. Това е учителският колектив от 1949-50 година и това е майката на Ваньо - Елена се казва”, обяснява краеведът.

Генералът е живял в селото до седми клас, след което семейството му се преселва в Монтана. Засега, в сбирката има само няколко фотоса, запечатали туристически излет на Танов с набори, както и землячески срещи. Що се отнася до приноса му за селото, засега е сигурно, че генералът ще даде своята лепта за изграждане на чешма.