Водещ: Наистина любопитно заглавие предстои да гледаме по кината, а това, което пък ще гледате след броени дни по bTV, ще бъде много, много по-любопитно. Наши събеседници сега са най-новите членове на журито, всъщност, както ще разберете, и както вече разбрах от тях, 2/3 от цялото жури на Dancing Stars – Нешка Робева и Владо Божилов. Аз съм изкушен преди всичко обаче, само един въпрос да задам към Нешка, който няма нищо общо с Dancing Stars. Да ви попитам след това, което се случи на Олимпиадата и преди нея, краха на българските щанги и никак не успешното представяне на българската художествена гимнастика – двата спорта, които носеха националната гордост и бяха витрината на българския спорт преди 20 години на олимпиади – какъв е вашият коментар, защо стигнахме дотук всъщност? (гледай раговора тук)
Нешка Робева: Аз понеже съм настроена да говорим за това, за което сме дошли...
Водещ: Извинявам се, това е един-единствен въпрос.
Нешка Робева: Ами вижте, те отразяват състоянието на държавата и това е всичко, което мога да кажа.
Водещ: Добре, а вие като жури, към което има толкова много високи очаквания в тази игра, в тази надпревара, ще успеете ли да се справите? Не е тайна, че ето, пак давам пример от художествената гимнастика, когато има една субективност на оценката, когато има съдийство, много често става така, че вие решавате една човешка съдба, давате победата на някой, или му я отнемате – наглед равностойни състезатели?
Владо Божилов: Да, наистина в тези спортове има субективност, обаче тук системата е такава, че журито е 50% от оценката. Другите 50% това е вотът на зрителите, които също наблюдават. И даже, ако се получи такава ситуация, че две двойки имат еднакви резултати, се дава предимството на вота на зрителите, т.е. ако зрителите са дали по-високата оценка, тази двойка продължава.
Водещ: Каква е технологията? Събира се вотът от журито плюс публиката или вие само давате първоначалния импулс, а публиката е решаваща като глас?
Владо Божилов: Ами не, ние оценяваме, ние оценяваме с оценки от 1 до 10 по определени критерии...
Водещ: И публиката също?
Владо Божилов: Публиката също, тя пуска своя вот, то ще бъде обяснено точно как ще стане.
Нешка Робева: По олимпийската таблица, според класацията, отделно се точкуват, сравнява се и се прави класацията. Както Владо каза, интересно е участието на публиката, защото вие наистина сте прав, аз си спомням Лондон 79-а година, когато съдиите отсъдиха на Илияна Раева на съчетание с бухалки второ място и това взриви публиката. Няма такъв прецедент на спортно състезание – 20 мин. публиката да аплодира, докато съдиите не се събраха и бяха принудени да преоценят нейната игра и така България след известно прекъсване взе първия си златен медал. Така че тук в това шоу това е хубавото, че даже ние съдиите да сгрешим, аз смятам, че ние сме хора, които поне сме показали, че сме обективни и справедливи в нашата дейност...
Водещ: Но дори да допуснат някаква субективна, да речем...
Нешка Робева: Но дори да допуснем някаква грешка, не е страшно, защото публиката със своето участие, а тя определено ще се запали, защото тези танци, които не са моята специалност, са изключително атрактивни. Аз гледам непрекъснато такива предавания с танци и наистина това пали публиката. Още повече, когато има възможността да даде своя глас и да промени класацията.
Водещ: А вярно ли е, че няма да има български народни танци в надпреварата и защо, ако е вярна тази информация?
Владо Божилов: Защото такъв е форматът – само спортни танци.
Водещ: Какво ще рече това?
Владо Божилов: Това са 10, тук ще бъдат 12 танца. Тези, които влизат в програмата на спортните танци – английски валс, виенски валц, танго, (...), куик степ, самба, румба, ча-ча-ча, па со добле, джайф, мамбо и аржентинско танго.
Водещ: А не ви ли притеснява, че вие ще бъдете много критични, защото вие сте хора,които са професионалисти в тази сфера, третият участник в журито е, как се казва...
Владо Божилов: Галена.
Водещ: Галена, която в Гърция е голяма звезда в танците като специалист. Не се ли притеснявате, че понеже ще участват аматьори, доколкото разбирам, в тази надпревара, че може да се размине драстично вашият критерий с техните възможности? И вие да станете едно безпощадно жури, което да къса...
Владо Божилов: Значи, реалността смятам, че ще е такава, че ние просто ще отразим това, което ще видим на паркета по определени критерии за всички еднакви.
Водещ: Съобразно световните стандарти ли или съобразно желанието на човек да се докаже пред публика? Владо Божилов: Ами ние ще се съобразяваме със световните стандарти или с тези критерии, които са за танците изобщо. Те са доста разработени, и са от дълги години, вече е изпробвано това нещо. И това, което направят...
Нешка Робева: Да, има и един друг критерий, Влади, значи, това са хора, които са се доказали. Изобщо философията на предаването е да участват личности, които са се доказали в своя професионален път, т.е. идеята е, че един човек, който е успял на едно място, не се отказва пред трудностите, ангажира се и аз много наистина се радвам на това, на тези, които ще се съгласят или са се съгласили вече да участват, защото са твърде смели. И аз мисля, че тази смелост ние трябва да я отразим и разбира се няма да съдийстваме като на световно първенство...
Водещ: Защото примерно вместо десетки ще давате единици, двойки, тройки и това допълнително ще демотивира хората...
Нешка Робева: Не, не. Тя базата се уточнява предварително. Тоест ние между тях ще ги оценяваме справедливо между тях, но категорично няма да ги сравняваме със световните шампиони, нали...
Владо Божилов: О!
Водещ: А стана ясно, вече чухме от новините на bTV, че един от двамата записали се депутати, аз не знам вярна ли е тази информация или може да се е върнал човекът, е избягал, че е имал някакви ангажименти? Възможно е и да се е върнал...
Владо Божилов: Ние не знаем.
Водещ: Имате ли представа какви са участниците в това предаване? Дали пък няма да има някой, който да е наистина танцьор?
Владо Божилов: Ние не знаем точно участниците. Те ще ни интересуват в момента, в който излязат да танцуват. Ние искаме да кажем на зрителите, че това ще е шоу, това ще е състезание, преди всичко състезание.
Водещ: Безкомпромисна борба.
Нешка Робева: И то започва още от първия ден, още от първия ден отпадат...
Водещ: Така ли, още веднага, почва и си тръгват?
Нешка Робева: Да, да, да, на първия старт отпадат две двойки.
Владо Божилов: Първо ще танцуват примерно мъжете, после ще танцуват жените, но ще има и ден, в който ще има елиминации. Още от първия път ще отпаднат двойки и това ще бъде едно състезание между тези известни личности.
Водещ: Тоест вие започвате много сериозно?
Владо Божилов: Да, нещата са много сериозни и затова ще бъдат и интересни.
Водещ: Който ги подцени, просто си тръгва.
Нешка Робева: И все пак трябва да се знае, че това е шоу, това е спектакъл. Не излизат да се борят на живот и на смърт, няма да има олимпийски медали, защото това са по принцип доказани хора. Тук е по-важно да се забавляват наистина, и това за мен, в мен предизвиква уважение и възхищение за това, че те казват, зарязват си, дето се казва, пряката работа, или отделят време и казват: ние ще застанем пред цяла България, ще танцуваме според нашите възможности, според нашето старание, според нашите учители, защото тук се явява единият учител, другият участник, нали професионалиста с аматьора. А по отношение на това, ако е имало някой депутат, който да се е отказал, мен това не ме учудва, защото те по принцип като видят нещо напечено или нещо ги затрудни и те бягат.
Водещ: Те винаги си намират работа. Отива, примерно, да пиша закон.
Нешка Робева: Не са от хората, които ще защитят една кауза или ще защитят себе си докрай. Те малко са така мекошави...
Водещ: Ако е останал депутат да участва, сега може да си каже: Нешка ще бъде предубедена към моите възможности.
Нешка Робева: Не, не, не, по никакъв начин. Това е в кръга на шегата.
Водещ: Естествено, че е в кръга на шегата...
Нешка Робева: Напротив, даже още повече ще уважавам този депутат, защото се е осмелил да застане пред избирателите си и да каже: вижте, аз съм толкова добър в своята професия, че мога и да танцувам.
Владо Божилов: Да покаже и една човешка страна – танцуването, това е много човешко...
Нешка Робева: Ако има депутат, нали?
Водещ: След това пък избирателите ще възнаградят въпросния депутат и ще гласуват за него.
Владо Божилов: Аз съм сигурен, че ще погледнат с друго око.
Водещ: Ще гласуват за него, разбира се.
Владо Божилов: Знаете ли, танците, това е хубавото, че човек показва точно какъв е, точният характер, не може да се скрие.
Водещ: Ако си лош танцьор примерно, това какво показва за тебе?
Владо Божилов: Ако си лош танцьор, значи не си отделил достатъчно време върху това нещо и несериозно си погледнал на нещата.
Водещ: Така да си обясня моите качества, че аз не мога да танцувам добре...
Нешка Робева: Не, не, аз мисля, че това е защото просто не сте се опитвали...
Владо Божилов: Ето това е отговорът.
Нешка Робева: Танцът е най-богатият човешки език, най-голямата възможност има един човек да се изрази чрез танца. Вие, когато стоите тук и говорите, без да осъзнавате може да танцувате, защото танцът не е само енергичното движение, и най-малко са кръстосването на краката, скоковете и т.н. И ние няма да оценяваме само техниката, а ще оценяваме точно това как човек чувства танца, как се изказва с танца, как контактува със своя партньор, доколко тази двойка съумява, или доколко тази двойка е работила така или така са се усетили, че се сливат в едно цяло, и доколко тази двойка може да изрази идеята, която е заложена в танца. Така че аз съм убедена, че вие сте много добър танцьор, просто не сте се опитвали.
Водещ: Скрит талант, който ще напъпи в скоро време. А танцуват ли вече двойките, репетират ли? Имате ли възможност да гледате някакви неща от подготовката?
Владо Божилов: Ние не гледаме, но знаем, че репетират, не всички, но знаем, че репетират, но не гледаме. И не искаме да гледаме, не искаме да сме предубедени, искаме да видим това каквото ще става...
Водещ: Направо на гала вечерта?
Владо Божилов: Направо там ще ги видим за първи път и смятам, че така е редно, защото, както каза г-жа Робева, един от критериите е точно представителност и чар, неговата артистичност на този човек, амбицията, даже и това, ако той иска да покаже, че той иска да е победител. Ние и това ще оценим, то е заложено. Значи, между две двойки танцуват добре еднакво и едната показва, че иска да бъде: аз съм победител, ето вижте, аз съм го показал – естествено ние ще дадем превес на нея.
Нешка Робева: Излъчването и силата на внушението. Между другото телевизионният екран доста убива от това внушение, обаче аз пък гледах наистина такива формати, каквито и вие сте гледали, танцьори, които не са професионалисти, също изявени личности в своите професии, например имаше един футболист, ръгбист – ами те просто ще излязат от екрана, те излъчват такава енергия, че пробиват тази бариера, която поставя...
Водещ: Ако е добре заснето като телевизионен продукт, както не се съмнявам, че ще бъде, мисля, че ще стане ясно и картината ще бъде пълна...
Нешка Робева: И аз така мисля. Плюс това, като си мисля за темперамента на българина, съм абсолютно убедена, че те ще постигнат също това излъчване, ще преодолеят притеснението и ще се борят наистина с хъс.
Владо Божилов: И не само това. Прави се за първи път специален декор.15 на 10 някъде е дансингът, да може да се танцува; костюмите, цяло дизайнерско бюро работи, правят се костюми уникални, над 100 костюми ще се ушият; музика – всичко това ще бъде една магия, която смятам, че не е виждана още тук. Но знаете, че в 30 държави мисля, че се излъчва този формат и е успешен.
Водещ: За първи път в България ще се покаже този формат. Имахте ли вече контакт, видяхте ли се вече с Тодор Колев и с Радост, обменихте ли някакви идеи и мисли относно състезанието...
Владо Божилов: Ами да, накратко се видяхме, много накратко беше.
Водещ: Вие ще имате ли роля в сценария вътре, ще имате ли подадени реплики, да речем, с тях?
Владо Божилов: Не.
Водещ: Или вие сте си на високо...
Владо Божилов: Не, всичко ще бъде както стане. Сега примерно ако водещият иска да контактува с нас, ние няма да му се сърдим.
Нешка Робева: Няма да мълчим.
Водещ: Ще има микрофони за участие в това...
Владо Божилов: Ние ще даваме коментари, съвети за изпълнението, за това, което сме видели. Това може би ще помогне за следващия път. Тя оценката е за съответния ден, за съответния танц, не се натрупва оценката. Следващият път може да бъде съвсем различно.
Нешка Робева: Най-хубавото в това съдийстване, така да кажа, което е абсолютно различно от съдийстването например по време на състезание, е това, че съдията, който след малко ще вдигне своята оценка, най-напред ще коментира представянето на двойката, ще изкаже своето мнение, какво го е впечатлило, какво не му е харесало, как е усети. И след това вече като вдигне своята оценка, танцьорът и танцьорката ще знаят защо имат точно тази оценка. Това, което наистина би трябвало да се прави на състезание, където ние виждаме, че се ощетяват в гимнастиката, ето, да застане един съдия и да защити оценката си, както ние ще направим.
Водещ: Те са анонимни, те казват само, че от еди-коя си държава, и даже имената не им казват.Благодаря ви много! Вие сте личности с авторитет. На добър час ви желая, както и на Dancing Stars.