Масови проверки започнаха здравните власти за хигиената в детските лагери по Южното Черноморие. Инспекцията е провокирана от зачестилите случаи на инфекции в бази, в които летуват деца. Само за седмица епидемия пламна в почивна база в Китен и в Обзор.  

Все по-често хотелиерите на юг се ориентират към провеждането на почивки за деца. Все по-често обаче те не полагат усилия за осигуряване на добри условия за тях, с презумпцията, че децата са по-малко претенциозните клиенти, предаде нашият кореспондент Лора Стаматис.  

Неслучайно проверката на инспекторите започна от Китен - в този район са голяма част от базите

които настаняват деца през лятото. Под лупата на здравните власти са спалните помещения, които трябва да осигуряват по шест квадратни метра за всяко дете. Проверява се и дали чистото спално бельо се съхранява отделно от мръсното, както и препаратите, с които се поддържа хигиена в базите.

Най-важната част от проверката - дали басейнът, който ползват децата, е безопасен и чист. По обяд, когато слънцето е най-силно, къпането е забранено.

Общо 27 са обектите по Южното Черноморие, които имат разрешение да работят

като детски почивни бази. В действителност обаче много повече приемат ученически групи, без да имат необходимите условия и капацитет. Такъв е случаят с хотела в Китен, където преди седмица се натровиха над 150 деца, 40 от които се наложи да се лекуват в инфекциозното отделение в Бургас.

Освен, че е настанил повече деца, собственикът не е осигурил и необходимия лекарски персонал

Според здравната инспекция в Бургас, въпреки двата случая на натровени деца, пропуските в хигиената в ученическите лагери по морето не са масови. От днес в проверките за хигиената в детските бази ще се включат и експерти от Националния център по заразни и паразитни болести, които ще направят допълнителни изследвания на условията.

Ние сме тук, за да проверяваме инспекцията - това е наше рутинно занимание

С колегите от районните здравни инспекции работим всяка година и това, което се случва е усилване на тяхната дейност. Ще наблегнем на базите, при които са били натровени децата – всички резултати ще бъдат събрани и анализирани, обясни пред bTV микробиологът д-р Падежки.

В базата в Китен все още не е установен източникът на заразата

"Нашата цел е да подпомогнем да се намери и изолират причините”, каза д-р Стефанова от Националния център по заразни и паразитни болести.  

Проверките, които започнахме стартираха в края на май и началото на юни. Повече нарушения има при обектите, които не са регистрирани като детски лагери. Родителите обаче могат да бъдат спокойни – инциденти като тези в Китен и обзор не се случват за първи път, увери директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров.

При проверките са конфискувани над 600 кг храни. Това е станало предимно в Китен и Приморско. Според Агенцията по безопасност на храните обаче не може да се говори за масова практика.