Националната следствена служба работи поне по сто запитвания от Западна Европа, свързани с български организирани групи за трафик. Смята се, че поне 100 000 българки пласират себе си по света и у нас. Според анализаторите от Центъра за изследване на демокрацията обаче, бизнесът с плът става все по-доброволен и напуска контрола на групировките.

Каква е реалността в родната сексиндустрия, "за" или "против" регламентиране на проституцията, ето какво мислят някои от героите на Миролюба Бенатова от филма "БГ плът".

"По-голямата част е клубна проституция - барове, масажни салони, около 25-30-годишни", съобщи Ангелина Полянска от фондация "Здраве и социално развитие".

"Броят на момичетата в този пазар рязко нараства. В много случаи това е осъзнат избор", допълни Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Една държава е морална тогава, когато всичко е на светло", коментира проститутка от Околовръстното.

"Този бизнес трябва да се узакони, но явно на някои хора им е по-удобно да не е законен", смята и един от сводниците.

"Държавата е приела ангажимент да инкриминира ползването на чужда проституция и поне административно да наказва клиентите", отбеляза Румен Георгиев от Националната следствена служба (НСлС).

"Това е прословутият шведски модел - клиентите са криминализирани. Освен всички други последици статистиката показва, че в околните държави Дания, Норвегия, рязко е скочило потреблението на секс услуги", информира Ангелина Полянска, от фондация "Здраве и социално развитие".

Иван Несторов-Амебата и Пламен Марков познават шоу бизнеса от времето на прехода. Според тях феноменът аматьорска проституция е много по-масов от обявената платена любов.

"Трябва да се разграничи тази дейност от другата дейност - елитната проституция, която е малко по-завоалирана. Например - даваш телефонче, купуваш дрешки, слагаш кола на лизинг - ако си дявол е на фирмата, за да можеш да си я вземеш, какво е това...как се прави един клип в България, как се прави една успешна кариера, как се намира работа дори в заведение...90% от всичките тези неща са свързани с прастарите отношения продаване на жена на мъж", разказа Иван Несторов-Амебата.

"Как би могло да бъде дефинирано едното като проституция, а другото изобщо да бъде регламентирано. Не може. Това значи 90% от момичетата по улиците да бъдат арестувани", заяви от своя страна и Пламен Марков.

Новото във филма на Бенатова "БГ плът" е, че журналистката е установила, че много момичета – студентки, ученички, продавачки, дори и жени със стабилни професии предпочитат да подпомагат, дори и на моменти не само да подпомагат бита си, а изцяло да се издържат чрез поддържане на мрежа от неформални сексуални контакти със свои приятели. Оказва се, че това по принцип се случва в общества в тежка криза, разказа в студиото на bTV авторката на филма.

През последните години изкарването на лесни пари от жените е бум, допълни още тя, и поясни, че не става въпрос за поминък, за жени, които нямат какво да ядат, а става въпрос за осигуряване на един по-висок стандарт на живот.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето