"Градини на паметта. 80 години запазена история на София" е надсловът на изложбата, която се открива днес в Софийската градска художествена галерия. Експозицията е по повод на 80-годишнината от създаването на Столичния общински музей и се организира от неговите "наследници" - СГХГ, Музея за история на София, Столичната библиотека и Софийския държавен архив.

Очаква се столичният кмет Бойко Борисов да присъства на откриването на изложбата, с която ще бъде поставено начало на празниците по случай 17 септември - Деня на София.

Над 150 експоната - картини, скулптури, книги, документи, фотоси, включва изложбата - изследване на историческата и художествената памет. Експозицията е съпътствана от двуезичен каталог.

През 1928 г. по повод на честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на София и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина, със заповед на тогавашния кмет на града генерал Владимир Вазов се учредява Столичният общински музей. Така се поставя началото на събирането на материални свидетелства за историята, културата и изкуството на София -
книги, документи, снимки, карти, планове, археологически находки, предмети от бита, скулптури, живописни платна, графики.

Музеят има различни адреси от 1929 до 1941 г., когато се открива специална сграда на пл. "Бански" 3 (разрушена по време на бомбардировките през март 1944 г.). През 1948 г. част от художествения фонд на музея е прехвърлена в новосъздадената Национална художествена галерия. През април 1952 г. от Градския музей се отделят библиотеката и архивът, а през октомври същата година Музеят за история на София и Градската галерия са обявени за самостоятелни институции.

Повече за експозицията ще научите от разговора с директора на Софийската градска художествена галерия в прикачения файл.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето