От петък продуктите, които съдържат растителни мазнини вече няма да се наричат млечни. Но как да наричаме месните произведения съдържащи какво ли не?
- Те ще измислят някакво благовидно име.
- Например?
- Кренвирши за пенсионери, например.
- Трябва да се слагат някакви знаци, които да дават, че това не е цялото от месо.
- Картофено брашно и соя с вкус на кренвирши.
- Така трябва да се казват?
- Така си мислете, че ядете кренвирши, да!
До края на годината вече няма да е така, защото ще започне да действа Агенция за безопасност на храните. Тя ще следи дали ядем произведени по изискванията продукти и ще приема жалбите ни на потребители. Ще се актуализира и стандартът за производството на кренвирши, колбаси и луканки.
"Това, което е близко до основния, базов стандарт ще се казва по този начин. Всички останали продукти, които не съответстват на този състав, които имат други добавки и съставки, производителите трябва да измислят други наименования", обясни д-р Венцеслава Тасева.
На етикетите им ще бъде отбелязано дали са произведени по държавния стандарт, или по рецепта на фирмата. От Асоциацията на месопреработвателите силно подкрепят реформите за месните продукти, но смятат, че въвеждането на държавен стандарт ще доведе до вдигне цените.
- Но как да се ориентира един потребител какво си купува? Според мен, ако след консумация не го заболи стомах, ако се чувства добре, ако не му си подуят на другия ден пръстите на ръцете.
- Тоест, трябва да тестваме на себе си храната?
- Не е сериозно да коментираме цена и марки, и някой да каже - това е цената, това е марката – смята Кирил Вътев