Защо се стигна до така нареченото пристигащо кино, което обикаля България? Режисьорът Андрей Слабаков възроди този начин на срещи с публиката, започнат още от братя Люмиер.

"Възродих го, защото в България вече няма кина. Те бяха около 3400 киносалона, а в момента са 40. Повечето българи не могат да гледат филмите на голям екран", каза в студиото на bTV Андрей Слабаков.

Режисьорът се среща и с публиката там, където има прожекции на филма.

"Едно време имаше едно поколение, което всички познаваха, защото зрителите се срещаха с много актьори. Не същото да ги гледаш само по телевизията", каза Слабаков. Една от срещите била на 11 юни в село Оброчище в община Балчик, след прожекцията по искане на жителите на селото. Много е приятно да разговаряш с хората, сподели Слабаков.

"В Добрич имаше прожекция във физкултурен салон пред публика от пенсионери, рокери и метали. Не можеш да събереш заедно тези хора, освен с кино", разказа режисьорът.

Проектът е частен, но прожекциите са безплатни. Билетите се откупуват от общините. Утре пристигащото кино е във Велинград, следват Пазарджик, Бургас, Приморско, Несебър Каварна, Силистра.

Филмът е трагикомедия на абсурда. "Ние сме държавата на абсурда и е нормално този жанр да е най-близо до мен, аз и затова съм най-добър в него", каза режисьорът.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето