"Законодателството, което е към момента и промените в Семейния кодекс не дават вече такава възможност децата да се отглеждат безкрайно в институция. След 6-месечен престой на децата в институция, за детето трябва да бъде предприета друга мярка", коментира в студиото на предаването "Тази сутрин" Детелина Котевска , която е началник отдел в дирекция “Закрила на детето”.

"След промените в семейния кодекс, към момента са били осиновени 398 деца. Много от тези, които са в институции за били вписани в регистъра и чакат това да се случи. За други е предприета мярка за закрила – друга, а не такава да останат децата по институциите. С много от родителите се работи те да бъдат върнати обратно при биологичните си семейства или да бъде предприета друга мярка за закрила, например настаняване на децата в семейства на роднини и близки или в приемни семейства", допълни тя.

"Понятието самотни майки не съществува доста отдавна, говорим за самотен родител. Няма статистика колко родители отглеждат сами децата си, но мога да дам статистика за това колко са тези хора, които се подпомагат и отглеждат сами децата си. За първото тримесечие на 2010 с месечни социални помощи са били подпомагани 11 807 родители, които отглеждат сами децата си. Изплатени са над 3 млн. лева".   

Социалните работници ежемесечно работят с около 300 случая, за да предотвратят изоставянето на бебета им. Около една трета от случаите са успешно приключени и децата се отглеждат в биологичните си семейства, посочи още тя.

bTV ще излъчи във вторник, 1 юни, филмана Анна Цолова "Без думи". Сниман в продължение на две години заедно с проф. Любомир Халачев, филмът разказва историята на две изоставени преди 25 години българчета. Едното е имало шанса да бъде осиновено в Швеция, другото обаче остава в България, защото биологичната му майка отказва да го даде за осиновяване.