Тежкотоварен автомобил с турска регистрация се е преобърнал снощи на прохода Шипка. Пострадали няма. Движението през старопланинския проход е затруднено. Това съобщават от пресслужбата на Областната дирекция на полицията.

Катастрофата е станала на три километра от върха в посока към Габрово. Автомобилът е бил с прикачено полуремарке. При преобръщането си превозното средство е заело едната лента за движение.

Автомобилите се движат двупосочно в едната пътна лента. Полицейски екип регулира трафика в района на произшествието. Днес товарът с грозде от катастрофиралия ТИР ще се прехвърли в друг автомобил. Тогава ще започне изтеглянето на катастрофиралия автомобил от пътното платно, казаха от полицията.

Пътните настилки в страната са сухи, има опасност от падащи камъни на прохода Троян-Кърнаре, по Искърското дефиле и по пътищата Мездра-Ботевград, София-Самоков, Девин-Кирчим, Асеновград-Смолян, съобщиха от МВР.

Ако пътувате за Южното Черноморие, за да избегнете крайно натоварения участък Сливен - Карнобат по направлението София-Бургас, Пътна полиция препоръчва обходния маршрут Сливен - Ямбол - Средец - Бургас и обратно, който е слабо натоварен.

В София заради ремонт е затворено северното платно на бул. "Сливница" между "Сточна гара" и ул. "Опълченска". Движението е двупосочно в южното платно, като по напречните улици на бул. "Сливница" движението се пропуска нормално.

На магистрала "Хемус" между тунелите "Витиня" и "Топли дол" на 29-ти километър е затворено платното за посока София. Движението е двупосочно в съседното платно за посока Варна, където пътуващите към столицата ползват две ленти от платното, а тези за Варна - една лента. На платното за посока София в отделни отсечки се ползва една лента от платното.

Образуват се колони в часовете с максимална интензивност на движението по направлението София-Плевен в с. Златна Панега заради отклоняването на движещите се в посока София-Варна и обратно по обходен маршрут. Това се налага от строителството на пътен надлез на разклона за Плевен и Варна, източно от Ябланица. В с. Златна Панега пътуващите за Плевен и Варна и обратно се пропускат чрез светофар. За да не се образуват колони, се извършва ръчно регулиране от пътни полицаи.

Проходът на Републиката е затворен заради реконструкция до есента. Движението е насочено през прохода Шипка. Заради много завои и наклони препоръчителната скорост е 40 км/ч. За да избегнете затрудненията през Шипка, можете да преминавате през другите старопланински проходи - Троянски, Ришки, Котленски, Айтоски.

За облекчаване движението на леките автомобили и автобусите през активния курортен сезон до 31 август е забранено движение на товарни автомобили с тегло над 3,5 тона в двете посоки в участъка Стара Загора - Нова Загора - Ссливен. Забраната важи ежедневно от 6 до 22 ч. през това време те се пренасочват по пътя София-Бургас. Поставена е необходимата сигнализация. По същата причина е забранено преминаване на товарни автомобили с тегло над 10 тона в участъка Слънчев бряг - Бургас. Обиколният маршрут е през Каблешково и Тънково.