Днес бяха гласувани още 60 милиона лева от правителството за субсидии за млякото. Не е ясно обаче кога ще бъдат раздадени те. Идеята и да бъдат платени от бюджета.

Това са средства, към които реално претенции могат да имат всички - от пенсионери до научни работници.

Сумата беше обещана на фермерите още от предишния министър Нихат Кабил, за да спрат протестите им през пролетта. Още тогава, обаче стана ясно, че отпускането им противоречи на европейското законодателство и Кабил е бил предупреден официално за това.

Сега гласуването и раздаването на тези 60 милиона лева от бюджета, автоматично повлича след себе си и доста солена глоба, която пак трябва да платим от хазната.

Възможно е и това, че се толерира само един земеделски сектор да предизвика недоволството на другите. Потърсихме коментар от представителите на свиневъдите в Благоевград.

Ако държавата реши да спре протестните действия като изплати субсидиите на животновъдите може да се появи друг проблем - дали парите ще се раздават правомерно на тези, които произвеждат легална продукция или на тези, които са в "сивата зона" и не плащат необходимите данъци и такси. Това са част от опасенията на председателя на индустриалното свиневъдство д-р Румен Караманов.

"Държавата много добре трябва да направи анализ, като раздава тези пари, дали тези хора са вкарали и 1 стотинка в държавния бюджет, защото ние не сме съгласни, че тези, който работим в светлата част, не сме съгласни парите да бъдат безвъзмездно загубени", отбеляза д-р Румен Караманов, председател на индустриалното свиневъдство в България.

От камарата на индустриалното свиневъдство в България ще следят отпуснатите пари и при установяването на незаконни действия ще сезират компетентните органи.

Парите да се раздават на базата на легално произведената продукция с платени данъци е стратегията, която предлага д-р Румен Караманов.

Припомняме ви още един детайл от кореспонденцията между земеделското министерство и Европейската комисия. В писмо от февруари, Нихат Кабил признава, че като нов член на общността сме изпуснали сроковете за подпомагане на производителите на домати и праскови за преработка.

Полученият отговор започваше така "Уважаеми министър, скъпи Нихад", а финалът му звучеше - спазвайте си сроковете, за да си получавате парите.

Така, очевидно, в продължение на месеци, някъде между "уважаеми" и "скъпи" страната ни продължава да разхищава милиони, за които до този момент отговорни няма.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето