Въпреки увеличаващата се безработица, в някои райони на страната често остават незаети места.
Причината е, че фирмите не могат да си намерят квалифицирани работници. Такъв е случаят в района на Търговище, където безработицата гони 18 на сто, но липсват кадри с необходимата квалификация.

Николай Николов е управител на фирма за производство на екобрикети. От години набира работниците си чрез Бюрото по труда. Останалите без препитание обаче се опитват да преметнат и него, и държавата, така че да не работят, а да получават пари .

„Носи направлението от Бюрото по труда и:„Пиши, че не съм подходящ за тази работа". Само и само да може да получава социални помощи, заради това се водели в Бюрото по труда. Аз, вика, си изкарвам по 50 лева на ден, защо ще идвам да работя?”, разказва Николай Николов.

Най-голям е проблемът на фирмите да намерят квалифицират персонал. 70 % от безработните са учили само до осми клас и нямат никаква специалност.

„Нашите изисквания към шивачките са да са квалифициран персонал, такива, които имат опит като шивачки, тъй като продукцията ни е изцяло насочена към европейския пазар. В предприятието има технически контрол от немски специалисти, така че изискванията са или с минимален или средни възможности, като шивачки”, обясни Валентин Велчев, счетоводител на шивашка фирма.

Ниско квалифицирани работници се набират за селското стопанство, но такава работа никой не иска, защото е сезонна и ниско платена.

„От октомври съм безработна. В шивашка фирма бях. Просто ни съкрати работодателят. В този шивашки бранш е пълна експлоатация и аз повече там няма да се върна”, казва Боряна Тотева – безработна.

Докато местните фирми не могат да си намерят персонал, безработните вече стягат куфари да работят по морето.