Протести на тютюнопроизводители вероятно няма да има, ако кабинетът изпълни поетите вчера ангажименти, коментира заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след заседание на Централното оперативно бюро и ПГ на ДПС.

От ДПС припомниха, че на срещата вчера с министрите на земеделието и на финансите са поети ангажименти да се ускори процедурата по изкупуване на тютюневата реколта от 2010 г., както и да се направи проверка за картелни споразумения на цените, тъй като имало съмнения в тази посока заради по-ниските цени на тютюна тази година без качеството да е по-лошо.

Третият ангажимент е да се подготви стратегия за развитие на регионите, в които има тютюнопроизводство, и да се преценят възможностите този отрасъл да гарантира доходите на производителите.

Отпускането на 70 млн. лева за тютюнопроизводителите вече се обвързва с изготвянето на тази стратегия, а не с параметрите на бюджета. Очаква се тя да бъде създадена до май.

ДПС гледа на това като на ангажименти, а не като на обещания и очаква да се подпишат споразумения с браншовите организации, заявиха от движението.