Наводненията в Австралия се разрастват и вече обхванаха южния щат Виктория. Стихията взе и първата си жертва - осемгодишно момченце.

Близо 3500 души са евакуирани от северните и централните части на щата Виктория. Хиляди домакинства останаха без електричество, тъй като електроцентралите са наводнени. В Хоршам нивото на река Уимера достигна близо 5 метра и раздели града на две. Близо 500 сгради са напълно изолирани.

Полицията в северния град Шепъртън откри тялото на осемгодишно момче, което се издирваше от вчера сутринта. Оказа се, че детето се е удавило. Австралийските власти обявиха, че тези наводнения са най-скъпо струващото природно бедствие в историята на страната. Премиерът Джулия Гилард се обърна към представители на едрия бизнес с молба да помогнат за възстановяването.

"Реших да събера екип от десет водещи бизнесмени, които да окажат корпоративна помощ за възстановяването на Куинсланд", заяви премиерът Джулия Гилард.

По предварителни изчисления щетите само в щата Куинсланд достигат 10 милиарда австралийски долара. Метеоролозите предупреждават, че влажното време ще продължи до март заради необичайно силния ефект от явлението Ла Ниня.