Държавните служители в САЩ може отново да се сблъскат с възможността да излязат в безсрочен неплатен отпуск, защото Конгресът няма да успее до 30 септември да приеме поредния пакет закони за финансиране на държавния апарат, предаде РИА Новости.

Пред журналисти лидерът на демократите в Сената Гари Рид съобщи, че спирането работата на федералното правителство сега може да стане, защото Сенатът възнамерява да върне в Камарата на представителите одобрен от нея законопроект, с мотива за съкращаване финансирането на Министерството на извънредните ситуации.

Документът предвижда да се отпуснат на ведомството 3,65 млрд. долара за справяне с последствията от урагани, земетресения и горски пожари. Конгресмените също така са намалили на 1,5 млрд. долара финансирането на програмите за стимулиране производството на автомобили с икономични двигатели.

Сенатът предлага министерството да получи 6,9 млрд. долара и да не се съкращават парите за разработките, свързани с икономия на горива. Двата варианта трябва да бъдат съгласувани между Сената и Камарата на представителите и да се изработи общ вариант, който президентът да подпише.

В случая Камарата на представителите отказва да прави компромис, а сенаторите не възнамеряват да приемат законопроекта на Камарата. Конгресът има два дни да постигне разбирателство, защото от понеделник законодателите излизат в едноседмична почивка. Срокът на действие на настоящия закон изтича на 30 септември.