Част от българските огнеборци, които помагат за потушаването на пожарите в Русия, имат нова задача - пожар близо до град Орехово Зуево. В същия район се намира и другата група от тях.

Днес беше проведена видеоконферентна връзка от посолството ни в Москва с началника на екипа Валентин Ангелов.

След шеговита размяна на реплики с главния секретар на МВР Калин Георгиев, пожарникарите разказаха, че са добре (вижте разговора им с Калин Георгиев тук).

Вчера дори завалял дъжд на един от терените им. „И даже затрудни излизането на хората. Тъй като падаха много дървета и машините едва излязоха. Там дърветата не са като нашите по 6-6 метра, а са по 50-60 метра, не, преувеличавам, 30 метра някъде имат”, разказа Валентин Ангелов.

Наложило се огнеборците да ги издърпват на ръка, за да могат да излязат машините. Валентин Ангелов обобщи, че обстановката в Москва се подобрява, въпреки адската жега.

Москва е за първи ден чиста, вижда се слънцето, синьото небе. Но в небето се виждат хеликоптери, пожарни хеликоптери, които дежурят на пълни вместомисти с вода. Температурата е 35,36,37 градуса някъде. Но тука, в тая стая е по-горещо. В посолството ни няма климатици”, шегува се Ангелов. Подробности за новата си задача българите ще получат утре.