Министерството на културата и Българската асоциация на работодателите в областта на културата и КНСБ и Съюзът на артистите в България подписаха протокол за сътрудничество.

Подписите си под документа сложиха министърът на културата проф. Стефан Данаилов, президентът на КНСБ Желязко Христов, председателят на БАРОК Митко Тодоров и председателят на Съюза на българските артисти.

Споразумението предвижда да започне проверка на условията на труд в театрите и изработване на програма за подобряване на работната среда, разработване на предложения за законодателни промени, които ще подобрят регулаторната рамка и ще подпомагат реализацията на държавната политика в областта на театралното изкуство, стриктно прилагане на действащото трудово и осигурително законодателство спрямо работещите в театрите, включване на представителите на САБ и КНСБ при разработването на вътрешноустройствени правилници и наредби.
Документът регламентира започването на колективни преговори за сключване на нов браншови колективен трудов договор в синхрон с европейските стандарти.

В студиото на bTV Христо Мутафчиев, предс. на Съюза на артистите в България, припомни, че от 1998 година не е подписвано браншово споразумение между Министерството на културата и организацията на артистите.

"Сега Съюзът на артистите е част от КНСБ вървим към подписване на Колективен трудов договор. Години наред нямаше страна, с която да преговаряме и трябваше да се говори с всеки директор на всеки отделен театър. Сега Съюзът на артистите с подкрепата на КНСБ има възможност да договаря условията по браншовия колективен договор с КНСБ директно", каза Мутафчиев.

Това, което ще е различно за артистите, че ще има отговорност за спазването на Кодекса на труда.

"В момента има случаи на грубо нарушение на Кодекса на труда

и никой не обръща внимание на това", каза Мутафчиев.

След като зад нас стои КНСБ, вече има сериозни заявки за защита на Колективния трудов договор и за добри взаимоотношения.

"Имаме добри взаимоотношения с Асоциацията на работодателите, защото проблемите са ни общи – финансиране на театрите, промени в Закона за културата", посочи още актьорът.

Хубаво е съсловието да е по-спокойно, защото започваме една сериозна работа по Колективният договор, което ще подобри условията на работа на артистите в България, призова Мутафчиев.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето