Дупнишките бизнесмени Галеви отново станаха актуални днес, след като Демократи за силна България оповестиха поредния сигнал за злоупотреби в държавата, а именно - прокурори са прекратили проверки срещу министрите Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев, за извършени престъпления в особено големи размери в Пътния фонд.

Според ДСБ тези констатации се съдържат в доклада на одитора KPMG. Твърди се, че извън правилата, фондът е раздавал милиони на фирми, приближени до управляващите.

Споменава се и конкретна фирма - собственост на Галевите и на Васил Божков.

В Дупница Пламен Галев и Ангел Христов отвърнаха на обвиненията с контраобвинения - според тях депутатите от ДСБ живеят по двойнствен стандарт и когато им е угодно, са в близки отношения със сочените за босове на подземния свят.

Конкретно по обвинението за печелене на проекти, Галеви са на мнение, че фирмите им получават финансирането, защото са най-подходящи за изпълнението на даден обект, а не по каквито и да е други причини.

Според Братя Галеви фирмата "Инфрастрой 2001", от която притежават 49%, напълно законно е спечелила обществена поръчка във фонд 'Републиканска пътна инфраструктура".

"Аз не виждам нищо лошо в това, че наши фирми работят в пътното строителство в България и зад действията на ДСБ ние виждаме, че ДСБ обслужва определени икономически интереси, защото това прозира зад техните действия на ДСБ, защото никой от нас нито е осъждан, нито има някакво обвинение. Директно ще го кажа, предполагам, че някой им плаща за това нещо да правят такива неща, могат да ме съдят колкото искат всичките там от ДСБ, които са го казвали", каза Пламен Галев.

Според бизнесмените от Дупница, които в последната година взимат активно участие и в управлението на общината, депутатите недоволстват от намесата им в пътните проекти, защото самите те имат интереси там.

"Това е тяхната идея, техни фирми да спечелят, да ги дадат на нашите фирми като подизпълнители и при тях да остане оборотът", коментира Ангел Христов.

По повод поредното обвинение срещу тях, те призоваха депутатите да обявят списък с имената на фирмите, достойни да печелят поръчки. И заявиха, че очакват да бъдат обвинени и за взрива в Челопечене.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето