Това обявиха европейски дипломати и политици, пише в днешния си брой в. "Интернешънъл Хералд Трибюн". Западната преса коментира в обширни материали междинните избори в САЩ и резултатите от тях.

От друга страна, тази изборна победа на републиканците може да направи САЩ още по-независими във взаимоотношенията им с останалата част от света. Официален представител на Европейския съюз каза, че резултатите от изборите не са изненадващи, като се има предвид високият рейтинг на Джордж Буш, който сега ще стане още по-самоуверен. Но от това нашият живот няма да стане по-лесен, казва представителят на Евросъюза.

Европейските правителства, дори това на Великобритания, се въздържаха от коментари за резултатите от изборите в САЩ.

Президентът Джордж Буш спечели мандат за война с Ирак, след като изведе Републиканската партия до историческа победа в изборите за Конгрес в Америка, пише в днешния си брой британският "Таймс". Часове след като неговата партия спечели контрола в Сената и увеличи мнозинството си в Камарата на представителите, Буш пусна часовника да отброява времето до започването на военна акция срещу Саддам Хюсеин.