Министър-председателят Сергей Станишев ще бъде на работно посещение в Париж, съобщиха от правителствената информационна служба.

В 14.30 ч. днес той ще бъде приет в Елисейския дворец от президента на Френската република Никола Саркози. Двамата ще обсъдят както двустранното сътрудничество, така и взаимодействието в рамките на Европейския съюз, чието председателство Франция пое на 1 юли.

Премиерът Станишев и президентът Саркози ще подпишат Споразумение за стратегическо партньорство. То засяга въпросите на политическото партньорство в рамките на ЕС, икономическото партньорство, отбрана и въоръжение, сигурност и миграционни въпроси, култура, образование и наука.

С документа България и Франция изразяват своята подкрепа за Европейската политика на съседство както в южно, така и в източно направление. Посочва се, че ЕС е призван да играе решаваща роля за стабилността и благоденствието на страните от Западните Балкани и България и Франция ще установят за тази цел най-тясно сътрудничество, вземайки предвид спецификите на националните си интереси в региона.

Правителствата на двете страни се ангажират да създадат оптимални условия, за да бъде реализиран неизползваният потенциал за сътрудничеството им в икономическата област и ще осъществяват ориентирани към експорт мащабни инвестиционни проекти в области като машиностроенето, телекомуникациите, високите технологии и др., се посочва в съобщението.

Ще бъде засилено сътрудничеството за противодействие на новите глобални рискове и заплахи - тероризъм, разпространение на оръжия за масово унищожение, трансгранична организирана престъпност и т. н. България и Франция ще интензифицират обмена помежду си с оглед на постигането на по-голяма оперативна съвместимост и на засилването на общите способности на въоръжените си сили. Двете страни се споразумяват да осъществят стратегическо и оперативно партньорство във военната област, в т. ч. и в областта на военноморските сили.

България и Франция споделят отговорността за обезпечаване на вътрешната сигурност на Европа, включително чрез укрепване на сигурността по външните граници на Съюза и в частност на югоизточната му граница. За тази цел ще бъде задълбочено полицейското сътрудничество между двете страни.

Ще се активизира и взаимодействието за популяризиране на културно-историческото наследство и на достиженията на съвременната култура на България и на Франция и изучаването на български и френски език.

Страните ще дадат тласък на реализацията на съвместни проекти в областта на образованието с оглед на изпълнението на критериите на Лисабонската стратегия. Премиерът Станишев ще се върне в България вечерта.

При визитата си във Франция той ще бъде придружаван от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, от председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" Петко Сертов и от икономическия си съветник Драгомир Стойнев. За времето на отсъствието му от страната функциите на министър-председател ще изпълнява вицепремиерът Ивайло Калфин.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето