Трите чудотворни икони на Света Богородица отново пристигнаха в София по инициатива на вестник "Стандарт", Дарик радио и bTV и с благословията на Светия Синод.

Тази вечер пред светините 30 руски митрополити и целият наш духовен елит се помолиха за здравето на българските деца и предпазването им от всякакви вредни влияния.

Трите чудотворни икони на Пресветата майка от Бачковския, Троянския и Рилския манастир отново са в София. Реликвите пристигнаха в столицата с бронири коли и под полицейска охрана.

На площада всички владици от Светия Синод и миряни посрещнаха с песнопения светините. За втори път трите икони напускат своята света обител.

Преди една година чудотворните икони бяха събрани тук пред храма "св. Александър Невски" , където бе отслужен молебен за спасяването на българските медици в Либия. Чудото, за което тогава се молиха хиляди българи пред трите образа на Пресветата майка, два месеца по-късно се сбъдна.

Света Богородица от Бачковския манастир буквално връщала от смъртта, според преданията, Троеручица пази от болести и стихии, Света Богородица Осеновица пази от грях със силата на вярата и любовта към Бога. За сили и здраве се помолиха миряните пред Храма.

Патриарх Максим се помоли за здраве на българските деца и мъдрост на българските семейства. Има ли православие, има и България, бяха думите на патриарха

Молебенът бе отслужен в навечерието на интронизацията на българския патриарх Максим.

От тази вечер вратите на катедралния храм "Св. Ал. Невски" ще бъдат денонощно отворени, за да могат хората да се помолят пред трите лика на Светата майка. От Синода обещаха, че чудотворните икони ще останат изложени за молитва, докато пред храма има миряни.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето