Връщането на хората по домовете им ще стане след като ни се гарантира писмено от страна на компетентните министерства безопасността им, каза на пресконференция кметът на София Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той определи като нагло и арогантно поведението на министъра на извънредните ситуации Емел Етем във връзка с днешните взривове в района на Челопечене. Обвиненията на Емел Етем са липса на всякакво уважение, допълни Борисов.

Борисов посочи, че е бил на мястото на инцидента в 6.45 ч. Там вече са били кметовете на район "Кремиковци" и на село Челопечене. След 7.00 ч. на мястото на инцидента са дошли представителите на Министерството на отбраната и на Генералния щаб.

По-късно е дошъл и президентът Георги Първанов. Борисов посочи, че докато е бил на мястото на инцидента там не е пристигнала министър Етем. Бойко Борисов каза, че по изрично настояване на началника на Националната служба за охрана всички официални лица, които са били на мястото на инцидента са били изведени от района. Това се случи, след като стана известно, че в поделението има значително количество тротил.

Борисов разказа, че сутринта директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева, която е еколог, го е уверила, че във въздуха няма опасни токсични вещества.

На мястото на инцидента са били коли на Спешна помощ, пожарната и на полицията.

Столичният кмет посочи, че кризисния щаб, който по закон трябва да е постояннодействащ орган към общинската администрация, е работил и преди инцидента. "Аз обаче не мога да координирам министрите и подопечните им звена", посочи Борисов.

Той изказа благодарност на министъра на здравеопазването Евгений Желев за осигурената подкрепа при уговарянето на хората от района да бъдат евакуирани. Осигурена е кола на Спешна помощ за родилка от Челопечене, която е била извдена от района.

Вече е претърсено от сапьори половината Челопчене, посочи Борисов.

Северната дъга на Околовръстния път е обсипана с осколки и трябва да бъде претърсена от сапьори, а след това - измита, преди да бъде отново отворена, каза Борисов.

Столичната община има намерението към 18.00 ч. да организира връщането на евакуираните хора към жилищата им, но след писменото уверение на компетентните органи, че това е безопасно.

От ЧЕЗ са поели ангажимента да възстановят спряното електрозахранване, след като хората бъдат върнати в селищата.

Утре кметът ще разпореди на районните кметове на "Кремиковци", "Нови Искър", "Подуяне" и "Искър" да сформират групи за оценка на щетите. Нанесените щети на общинските сгради ще бъдат възстановени, а след оценка на пораженията върху частните имоти ще започне възстановяването на щетите и на тях.

"Готови сме да платим за това от фонд "Резервен" на бюджета на Столичната община", каза Борисов. Ако военното поделение е застраховано,
парите ще ни бъдат възстановени.

Борисов благодари за оказаното съдействие и изпратените патрули от жандармерия в евакуираните райони на главния секретар на МВР Павлин Димитров.

Равносметката от днешните действия на Столичната община сочи, че общината е евакуирала цялото население на Чепинци - 2376 човека и на Челопечене - 1500 човека. Двеста човека от Чепинци са били настанени в 170-то училище в Курило, 80 от Челопечене са настанени в района на езерото до Ботунец, а други 300 - в района на Кремиковския манастир. От "Горна баня" са осигурили по молба на Столичната община 20 тона минерална вода, осигурена е и храна на евакуираните.

Според столичния кмет днешният инцидент показва, че

като държава не сме готови да реагираме адекватно при една терористична ситуация.

Бойко Борисов посочи, че би трябвало да се разсъждава и дали е удачно в рамките на столицата на една държава да се обезвреждат бойни снаряди.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето