1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Лихвите по кредитите ще продължат да нарастват, обявиха банките

БГ Бизнес
 

БНБ отново вдигна основния лихвен процент.

От днес простата годишна лихва става 5.06%. За миналия месец тя беше 4.96 на сто, а преди година 4%. Не само по тази причина, но и заради нея, банките обявиха, че лихвите по кредитите ще продължат да вървят нагоре.

Петър Драгиев от 2 месеца проучва от коя банка ще му е най-изгодно да изтегли потребителски кредит. А днес научи, че пак предстои вдигане на лихвите.

"Една банка повиши лихвите си в края на седмицата, още една банка днес. Повишенията варират между 0.3 и 0.5%. Като цяло очакваме още 2 банки да коригират лихвените си проценти...Банките, които в момента увеличават лихвите, това им е второ увеличение от началото на годината. Първото варираше между 0.25 и 0.55. За съжаление, ситуацията на пазара е такава, ресурсът поскъпва, инфлацията е твърде висока", обясни председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев.

За банките, които са дъщерни на големи европейски банкови групи около половината от ресурса е от местни спестявания, половината от трезорите-майки. Поскъпването на парите, които идват отвън, е основната причина за новите лихви, обясняват банкери.

Новото увеличение на лихвите по кредитите ще е с около половин процент, прогнозира Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България. Поскъпването се очаква да засегне основно новите кредити. Но с колко точно ще скочат лихвите, кога и на кои банки зависи от индивидуалната им политика.

"В момента ние плащаме по 7% средно лихва за ипотечните кредити в евро, левовите са по-скъпи - около 7.5-7.8%. При потребителските разликата е по-голяма. Там варират между 12% и 15%, като те основно са в лева".

Петър Драгиев казва, че е преценил, че семейството му може да плаща по 300 лева на месец на банката. Но е готов и с песимистичен вариант - за 100 лева отгоре.

"След като изтегля кредита, ако се вдигне вноската ми, ще ми стане много по-трудно, животът ми ще стане по-труден...Не знам в момента при какви условия може банката да ми вдигне лихвата", споделя Петър Драгиев.

Кредитните консултанти съветват, когато вземате решение за кредит, особено за ипотечен, да изчислявате вноската поне при 1% по-висока лихва, за да се застраховате от изненади в лихвените нива.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии