И днес се появиха слухове за радиация. Така за втори път през последните четири дни се наложи Агенцията за ядрено регулиране да успокоява, че няма инцидент в атомна централа в България или по света, и че нивото на радиация не е завишено.

За първи път слухът за ядрен инцидент в "Козлодуй" плъзна в събота. И въпреки че тогава властите категорично опровергаха съмненията за отклонение в радиационната норма, през последните дни на много места в страната непрекъснато постъпваха запитвания на притеснени граждани. Някои от тях звънят и в информационния център на Агенцията за ядрено регулиране.

Освен през последните няколко дни, слухове за повишаване на радиационния фон в страната имаше и в края на 2004-та година, когато е разпространявано невярно съобщение за авария в украинска атомна централа.

"Няма никаква причина за притеснение, няма никаква причина да скрием информация от населението. Просто това не е 1986 г.. Това е друго време и просто информация не може да бъде скрита, така че във всички случаи, когато това си струва, населението ще бъде информирано навреме. Аз мисля, че пускането на такива слухове или разпространяването на такава информация е някакъв вид тероризъм срещу населението и трябва да се преследва", заяви председателят на АЯР Сергей Цочев.

Освен Агенцията за ядрено регулиране, екоминистерството и "Гражданска защита" също следят радиационния фон в страната. В неделя беше съобщено, че Държавната агенция Национална сигурност ще проверява кой пусна слуха за авария в АЕЦ "Козлодуй". До днес следобед прокуратурата не беше сезирана от ДАНС по тази проверка.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето