Т.нар. "зарибяване" на реките и на язовир Стойковци се прави, за да се подпомогне размножаването на рибите и за обогатяване на речната фауна.

Въпреки че сега приличат на попови лъжички, след две години тези малки сомчета ще тежат по един килограм. Едва тогава ще са годни за улов. "Разрешен е уловът като размер над 50 см", обяснява Иван Попов, директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури- Благоевград.

По програма на агенцията повече от 3 хил. малки рибки. Целта е да се подпомогне естественото възпроизвеждане на рибата, с което се обогатяват и реките на България. Проблем обаче се оказват многото търсачи на бърз улов и лесно забогатяване.

"Проблемът е да прогоним мрежарите, тези, които ловят с мрежички, нали така, съвместно да ги прогоним и тогава вече ще се насити реката с риба, освен ние да насищаме, ще има условия за естествено възпроизводство", казва Попов.

Река Струма е предпочитано място за риболов на хора от цяла България. Според риболовците бракониерите с мрежите трябва да се гонят и наказват.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето