Предсрочните парламентарни избори, проведени на 1 юни, днес ще се прегласуват в 15 избирателни секции. Държавната изборна комисия съобщи, че право на глас по местата, където гласуването ще бъде повторено, ще имат общо 14 551 граждани.

Прегласуването е в райони, населени предимно с етнически албанци. Четири от всички 15 секции са в квартал Сарай близо до столицата Скопие в първи избирателен район, а останалите единадесет са в шести избирателен район с център Тетово. От тях две секции са община Гостивар и четири в община Тетово. Останалите са в околните села на двата града в северозападната част на страната.

Парламентарните избори спечели Коалицията "За по-добра Македония". Досегашният премиер Никола Груевски обяви победата на своята партия.

Решението на Държавната изборна комисия за повторното гласуване в тези общини е окончателно след като Върховният съд на Македония разгледа и взе становище по жалбите за изборни нередности, внесени от двете партии на албанците - Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците на Мендух Тачи.

На своята учредителна сесия в събота парламентът на Македония потвърди 115 от всичко 120 мандати на депутати.

Днешното прегласуване ще определи съдбата на останалите пет мандата. Спорът за тях е между двете партии на албанците, но теоретически не се изключва коалицията "За по-добра Македония" начело с ВМРО-ДПМНЕ да изгуби един свой мандат.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето