Потърпевши от спирането на средствата по програма САПАРД ще са зърнопроизводителите и фермерите, твърдят стопани от Шуменско. Те настояват държавата да затегне контрола върху усвояването на парите от Европа.

Програма САПАРД се радваше на голям интерес в Шуменско. Повечето стопанствата вече са получили пари от предприсъединителните фондове. Сред тях е и земеделската кооперация в село Мадара. Тя готви проект за ново финансиране от Европейския съюз, но стопаните са притеснени от спрените плащания.

"Аз разчитам, че тези неща ще се изгладят в Държавен фонд "Земеделие", в ръководството, в Министерството на земеделието и продоволствието и действително земеделските стопани ще могат да ползват тези фондове", каза Николай Колев, председател на Земеделска кооперация "Мадара".

Други стопани в Шуменско вече са изгубили надежда, че ще могат да разчитат на пари от Европа.

"От дългото ходене по инстанции и подготвяне на документи разбрахме, че просто е безсмислено. Затова разчитам повече на банкови кредити. Като че ли правителството не прави нищо за нашето земеделие", коментира Кирил Ангелов, фермер.

Земеделските производители настояват държавата да затегне контрола върху разходването на средствата по програмите, за да не се руши имиджа на страната ни пред Европа.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето