Два съдебни състава от Софийския апелативен съд ще гледат мерките за неотклонение на две от последните мащабни операции на МВР.

Едното заседание ще реши мерките за неотклонение на задържаните при акция "Защитените". Групата от десет човека беше задържана в нощта срещу 2 юли, когато беше направен опит за обир на банков клон в центъра на София.

Миналата седмица Софийският градски съд ги остави в ареста с мотива, че ако са на свобода, всеки един тях може да извърши друго престъпление.

Михаил Николов, Иван Ценков, Петър Николов, Николай Стойков, Любомир Крумов, Стоян Иванов, Васил Тодоров, Александър Василев, Илиян Вандов и Калин Чавдаров са направили два опита да влязат в банковия клон.

Резервният съдебен състав на Софийския апелативен съд ще разглежда жалби на адвокати срещу други арестувани. Миналия четвъртък и петък Софийският градски съд уважи почти всички искания на прокуратурата в ареста да бъдат оставени задържаните при акция "Шок".

В района на София бяха арестувани над 20 души, за които от Италия бяха изпратени европейски заповеди за арест. Всички те са разследвани за схема, по която източвали банкови карти, като поставяли устройства на банкомати за кражба на данни в Испания, Франция, Италия, България и ЮАР.