Приключиха разкопките на тракийска гробница, открита край село Бродилово, община Царево. За съжаление обаче първата гробница, открита в Странджа планина, е била ограбена от иманяри.

Ръководителят на експедицията Даниела Агре разкри, че ценната находка е от времето на Александър Македонски. Откритието е от последната четвърт на ІV век пр. н.е. - около 320 г. преди Христа.

Гробницата е от типа с полуцилиндричен свод, каквито е имало в Тракия, Македония, в Мала Азия. Този вид гробници са били едно от най-големите постижения на тогавашната архитектура и е скъпо съоръжение.

"Вероятно човекът, който си е позволил да покани архитектът, който трябва да проектира тази гробница, е бил много богат. Владетел, който е владеел рудодобива и е контролирал добива на мед в Странджа. Подобна е гробницата на Филип ІІ, бащата на Александър Македонски, в която има всичко, което човек може да си мечтае преди да бъде изпратен в отвъдното", обяснява Агре.

Гробницата е изградена от мек камък варовик, който е лесно чуплив и още в миналото е почнала да се руши, но големи поражения са й нанесли и иманяри. В близост до нея има гроб, който също е разрушен от иманяри и заради него археолозите са започнали разкопките.

В гробницата има фрагменти от амфори със сива тракийска монохромна керамика. В момента се проучват възможностите за реставрация на място, със съдействието на община Царево.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето