Водата на Източното крайбрежие на Ню Йрок вече не е толкова спокойна. Причината е откриването на най-мащабния проект за изграждане на изкуствени водопади.

Проектът се нарича "Водопадите на Ню Йорк" и включва четири огромни водопада, разположени по продължение на крайбрежната ивица на града. Негов създател е датчанинът Олафър Илайасън, известен с разработките си, посветени на екологията и опазването на околната среда.

"Свързвайки се с водата по такъв начин, правейки я нещо по-осезателно в средата около нас, ние ще обръщаме повече внимание на нейното опазване и разумно изразходване. Проектът цели точно това - да приближи водата до нашето съзнание и така да започнем да я приемаме не само като даденост, а като ресурс, за който трябва да мислим и да се грижим", обяснява Олафър Илайасън.

Конструкцията на водопадите е направена от четири скелета с височина от 30 до близо 40 метра. Върху проекта са работили над 70 архитекти, инженери и дизайнери, като основната им задача е била всичко да бъде максимално екологично и природосъобразно.

За строежа на съоръженията са инвестирани над 15 млн. долара за период от две години. Изложбата "Водопадите на Ню Йорк" ще продължи до средата на октомври.