Високите температури засилват раздразнителността, особено у по-лабилните хора. Но за реакциите на агресия в горещините освен медицински има и други причини.

"Напекло го е слънцето! "- това народно определение все по-често присъства като обяснение за избухване на улицата, лудо шофиране или неадекватно поведение. При много високи температури човек не може да разчита на себе си. Той прави неща, които сам не допуска, че може да направи. Затова не са изненада високите скорости или неадекватно шофиране по улиците, които стават причина за повече пътни инциденти през лятото.

Температурите над 30-35 градуса нарушават възможностите за адекватна реакция, особено ако няма климатик в колата. Но освен медицинско обяснение, агресивното поведение на българите в жегата има и социални причини. Повечето от тях са израз на грешките в годините на прехода.

"Бруталността излезе на преден план в отношенията между хората. Хората станаха асоциални. Този хаос по пътищата е именно израз на асоциалност на хора, които не се съобразяват с нищо и техният модел на поведение е да измамиш и да бъдеш брутален".

Посягането на природата особено в градовете, също провокира агресивни реакции. Природата започна да ни наказва, затова, че се махнаха големи зелени и водни площи. Това от медицинска и от психологическа гледна точка е недопустимо.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

 

Все пак, когато усетите нажежаване на страстите или че вие е напекло слънцето, има едно просто решение. Трябва да се сложи студена бутилка или лед на големите кръвоносни съдове или на слабините- това е най-бързото охлаждане!