Делото срещу магистратите Димитър Викентиев и Цецко Кривачков от Оряхово ще бъде разпределено на нов съдия от Софийския градски съд. Съдът заседава днес за първи път по процеса, но го отложи заради отпуск по майчинство на първоначално разпределения съдия, съобщи БТА.

Според НПК, делото ще бъде разпределено на друг съдия от градския съд в едномесечен срок, след което ще последва ново насрочване.

Заместник-районният прокурор на Оряхово Димитър Викентиев бе задържан на 12 февруари миналата година. Няколко часа по-късно заместник-градският прокурор на София Роман Василев заяви, че Нинов извършвал престъпления от 1998 г. досега. Василев уточни, че срещу Нинов има няколко повдигнати обвинения за престъпление против правосъдието и корупция. За периода от 1998 г. досега Нинов е укрил над 30-40 дела от различен характер.

Разработката срещу него е започнала след сигнал на граждани в МВР, от който се е заинтересувала и Националната следствена служба. В хода на проверката в прокуратурата в Оряхово за нарушения излезе и името на предишния районен прокурор и депутат Тома Томов. Главният прокурор поиска имунитета му, но парламентът отказа това преди една година.

Пред съда застава и Кривачков, който е бивш следовател, а по-късно започва работа в Районния съд на Оряхово. Той е бил председател на ОИК по време на местни избори.

Прокуратурата обвинява Викентиев за два подкупа, три случая на изтръгване на показания, за принуда, за осуетяване на наказателното преследване и за спасяване от наказание за човек, извършил престъпление.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето