КНСБ настоява паралелно с индексацията на заплатите от 1 юли да се предвиди извънредно увеличение от още 10 процента на бюджетните заплати от 1 октомври т.г. Това каза президентът на синдиката Желязко Христов.

Според КНСБ е важно тази актуализация да гарантира не догонване на инфлацията, а реално нарастване в годишен план, съизмеримо с постигнатото през 2007 г.

От КНСБ прогнозират 11-12 процента средногодишна инфлация.

Синдикатът предлага спешни мерки, които правителството да предприеме, както и мерки в средносрочен план в областта на цените и ценообразуването, на доходите от труд, социалното подпомагане, единните финансови стандарти, данъчната политика през 2009 г., колективното трудово договаряне.

Предстои предложенията да бъдат разгледани и приети от Координационния съвет на синдиката, след което ще бъдат предоставени на институциите.

Минималната работна заплата от 1 януари 2009 г. да стане 260 лева, което означава коефициент на обвързване с границата на бедност от 1.24 до 1.34, предлагат от КНСБ.

От синдиката препоръчват нарастване на заплатите през 2008 г. в секторите на индустрията с 19,76 на сто.

Желязко Христов посочи, че по равнище на заплащане от 255 евро през март българският наемен работник се нарежда на последно място в ЕС. Изоставаме и от страните от бивша Югославия, където заплатите са между 300 и 700 евро, посочи синдикалният лидер.

В същото време средното ценово равнище у нас достигна 46 на сто от това в ЕС, повечето страни от Съюза отчитат ръст на цените от 2-3 на сто, а в България има 15 на сто инфлация и 25 на сто повишение на цените на хранителните стоки, добави Христов.

Според разчети на синдиката, заради скока на цените на основните хранителни стоки, горива и енергия, издръжката на живот у нас ще нарасне с около 17 на сто на годишна основа, а средногодишното увеличение ще бъде около 14%.

В областта на социалното подпомагане от КНСБ предлагат да се увеличи размерът на гарантирания минимален доход от 55 лева и да се установи на 50 на сто от официалната линия на бедността. От 1 юли гарантираният минимален доход според синдиката трябва да бъде равен на 83 лева, а от 1 януари 2009 г. - между 97 и 105 лева, в зависимост от това, какъв ще бъде утвърденият размер на официалната линия на бедност. Така ще се постигне разширяване на обхвата на подпомаганите лица и подобряване на качеството на подпомагането, смятат от синдиката.

От КНСБ настояват също за промяна в наредбата за реда и условията за отпускане на целеви помощи. Според синдиката процесът на целевото подпомагане трябва се "отвори" и за месеците на отоплителния сезон, а не както е сега - молби да се приемат само в периода от 1 юли до 31 октомври.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето