Интернет домейнът БГ, изписван на кирилица, може от следващата година да е официален и да се признава от целия свят. В момента в Париж заседава правителствения консултативен комитет към Интернет корпорацията за имена и адреси.

До 2 дни се очаква той да приеме правилата за въвеждане на многоезичните домейни.

Интернет адресите, изписани на различна от английската азбука, ще улеснят много интернет потребители, които не владеят английски. Очаква се те да дебютират догодина. Интернет корпорацията вече експериментира с домейни на 11 азбуки.

Българският представител при обсъждането на процедурата в Париж каза за bTV, че тя ще бъде представена на борда на ICAAN.

"Надяваме се догодина вече реално да имаме възможността да стартираме този домейн на български. Това, че има консенсус на национално да са БГ, че българският език е официален в страната - и доста други неща. Просто ние сме улеснени, защото отговаряме на всички изисквания и критерии в процедурата", каза Нели Стоянова.

Сдружение от няколко частни фирми в същото време вече събира подкрепа и предлага експериментално регистрация на кирилския домейн БГ. Имената са активни само в мрежите на техните партньори.

С кирилицата и латиницата един и същи адрес ще може да се изпише поне по 4 начина. Тези 4 варианта ще водят до 1 и също място - т.е. няма значение как потребителят ги изписва - те да водят до един и същи сайт.

Държавата и фирмите, които искат да извършват регистрацията, трябва да решат този проблем. Иначе България ще да остане само със заявеното желание да е първа с домейн на кирилица.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето